Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a început cea de-a cincea etapă de finanțare a lucrărilor de cadastru general, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015 – 2023. În județul Călărași, au fost înregistrate 29 de cereri pentru finanțarea lucrărilor de cadastru care vor începe în acest an, în cuantum de 3.354.440 de lei.

Suma totală alocată de ANCPI în această etapă de finanțare pentru înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, pe sectoare cadastrale, este de aproape 280 de milioane de lei.

Primăriile interesate să acceseze fonduri prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015 – 2023 sunt următoarele: Belciugatele, Borcea, Călăraşi, Căscioarele, Ciocăneşti, Curcani, Cuza Vodă, Dichiseni, Dor Mărunt, Dragoş Vodă, Frăsinet, Fundeni, Gălbinaşi, Grădiştea, Independenţa, Lehliu, Lehliu Gară, Lupşanu, Mânăstirea, Mitreni, Modelu, Olteniţa, Radovanu, Sohatu, Spanţov, Şoldanu, Tămădău Mare, Ulmeni şi Valea Argovei.

Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.Totodată, pentru a beneficia de fondurile alocate de ANCPI, primăriile care semnează contracte de finanțare cu oficiile de cadastru și publicitate imobiliară trebuie să găsească prestatori până în luna august, anul curent.

Conform legislației, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară va efectua plățile către primării după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate.Obiectivul principal al Programului Național de Cadastru și Carte Funciară 2015 – 2023 este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor.

Articolul precedent670 de șoferi călărășeni sancționați în cadrul acțiunii TISPOL SPEED
Articolul următorAPIA Călărași efectuează plata ajutorului de stat pentru ameliorarea raselor de animale