În ședința Consiliului Local Călărași din luna noiembrie a fost aprobat proiectul de hotărâre privind Programul de acţiune pentru deszăpezirea şi combaterea poleiului pe raza municipiului Călăraşi, pentru iarna 2019 – 2020.

Programul se desfăşoară în perioada 1 decembrie 2019 – 15 martie 2020 şi se declanşează pe baza dispoziţiei “Comandamentului de iarnă al municipiului Călăraşi” sau imediat ce condiţiile meteorologice o impun.

Prin „Programul de acţiune pentru deszăpezirea și combaterea poleiului pe raza municipiului Călărași 2019 – 2020”, Primăria municipiului Călăraşi îşi propune să asigure următoarele activități, în ordinea priorităților:

-asigurarea condițiilor de circulație rutieră pe arterele de penetrație în oraş;

-asigurarea condițiilor de circulație rutieră pe arterele de legătură între cartiere și arterele pe care se desfășoară circulația mijloacelor de transport în comun;

-asigurarea accesului la spitale, stații salvare, policlinici, şcoli, grădinițe, creşe, pieţe, inspectoratul de poliție, pompieri, garaje şi capete de linii ale mijloacelor de transport în comun, stații PECO;

-asigurarea circulaţiei pietonale şi de acces către stațiile mijloacelor de transport în comun şi degajarea acestora din urma de gheață și zăpadă;

-asigurarea circulaţiei rutiere în condiții de siguranță ,în caz de polei sau condiții de drum alunecos.

Programul de lucru este conceput astfel încât să acopere toate arterele

Programul cuprinde circa 115.600 ml din lungimea arterelor de circulație publică din municipiul Călăraşi. Lista completă însumează 169 artere de circulație din municipiu, totalizând 903.471 mp de carosabil.

Activitățile desfăşurate în cadrul programului de deszăpezire sunt organizate în 2 echipe de lucru de câte 12 ore fiecare, în caz de declanşare a fenomenelor meteorologice specifice (ninsoare şi/sau polei).

Întreaga activitate desfăşurată în cadrul acestui program este coordonată de un comandament. Societatea dispune de un Dispecerat cu ofiţer de permanență prin intermediul căruia se realizează alarmarea în timp real a comandamentului şi se ține legătura cu Primăria Municipiului Călăraşi.

Timpul de ieşire în acțiune este de o oră de la declanşarea fenomenelor atmosferice (începerea ninsorii), iar în două ore se acționează la întreaga capacitate.

Utilajele folosite pentru deszăpezirea din iarna 2019 – 2020 vor fi închiriate la un tarif ce cuprinde „ora de functionare” şi „ora de aşteptare” diferenţiate, ca valoare, functie de tipul utilajului.

„Ora de aşteptare” este motivată de faptul că utilajele vor fi la dispoziția Comandamentului de deszăpezire 24 de ore din 24, în stare de funcționare şi cu mecanic deservent prezent.

În zilele în care utilajele sunt scoase pe teren, indiferent de numărul de ore de acţiune efectuate, nu se mai alocă „ora de aşteptare”. Parcul auto de intervenție este format din 79 de utilaje dar și 14 de rezervă.  Deszăpezirea va fi efectuată de societatea Urban SA.

Articolul precedentCum să dezgheţi eficient şi rapid parbrizul de la maşină
Articolul următorȘi anul acesta, pe 12 decembrie, suporterii echipei AHC Dunărea vor strânge jucării de pluș pentru copiii instituționalizați