Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Centrul Județean Călărași informează că, pentru a veni în sprijinul  beneficiarilor și pentru a minimiza pe cât posibil efectele negative, asupra activităților din sectorul agricol, ale răspândirii pe teritoriul României a epidemiei de coronavirus, a instituit o serie de măsuri menite să asigure flexibilizarea și fiabilizarea interacțiunii cu rentierii.

În acest sens, a fost aprobat ca Centrul județean APIA să acorde viza rentierilor agricoli aferent anului 2020 prin utilizarea mijloacelor electronice (telecomunicații).

Activitatea de vizare a fost reluată de către Centrele judeţene ale APIA începând cu data de 4 mai 2020, numai prin intermediul mijloacelor electronice. În acest sens, A.P.I.A. Centrul județean Călărași vine în sprijinul rentierilor punând la dispoziția acestora numărul de telefon 0735.215.633, unde pot lua legătura cu consilierii instituției în vederea vizării carnetelor de rentă viageră.

Documentele specifice privind acordarea rentei viagere agricolă se transmit la APIA, prin mijloace electronice (telecomunicații) disponibile, de către rentier/împuternicit/mandatar/curator sau prin solicitarea online de către centrele județene/locale APIA a documentelor la primării (contractul/ele de arendare, adeverințe de reziliere, adeverinţe de confirmare a suprafeţei totale existente în proprietatea rentierului).

Plata renteiviagere agricole, conformprevederilor art. 6 alin. 1 şialin. 2, dinLegea 247/2005 Titlul XI, se efectueazăîntr-o singurăratăanuală, până la data de 30 noiembrie a anuluiurmătorceluipentru care aceasta este datorată, prinraportarea la cursulmediu de schimb valutar calculat de Banca Naţională a Românieidinanulpentru care aceasta se datorează, prinmandatpoştalsauviramentbancar.

Precizăm că în conformitate cu prevederile OMADR nr. 1272/2005, cu modificările și completările ulterioare, vizarea carnetelor de rentier agricol se realizează până la data de 31 august 2020.

Pentru persoanele pentru care s-a efectuat plata până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată, dar care nu au intrat în posesia rentei, procedura de plată se poate relua și după acest termen până la 3 ani de la data-limită anuală de plată, inclusiv în caz de deces, către moștenitorii acestora.

Articolul precedentPolițiștii au verificat modul în care transportatorii respectă ordonanțele militare
Articolul următorLa jumătatea lunii mai se vor efectua tratamentele împotriva căpușelor și țânțarilor