Comisia Europeană este în alertă și recomandă țărilor membre refolosirea apei. Europa suferă din ce în ce mai mult din cauza secetei, iar penuria de apă va afecta jumătate din bazinele hidrografice ale țărilor din Uniunea Europeană până în 2030, au anunțat autoritățile de la Bruxelles.

Bruxelles a avertizat că penuria de apă şi stresul hidric vor afecta probabil jumătate din bazinele hidrografice ale UE până în 2030, și de aceea statele membre trebuie să reutilizeze apele uzate tratate.

Comisia Europeană a publicat miercuri orientări pentru a ajuta autoritățile naționale di nstatele membre și industria să pună în aplicare normele UE privind reutilizarea în condiții de siguranță a apelor uzate urbane tratate pentru irigarea agricolă.

 

Având în vedere că Europa suferă din ce în ce mai mult din cauza secetei, reutilizarea apei devine crucială pentru a asigura o sursă suplimentară de apă sigură și previzibilă, reducând în același timp presiunea asupra corpurilor de apă și ajutând UE să se adapteze la schimbările climatice.

„Resursele de apă dulce sunt limitate și din ce în ce mai solicitate. În aceste vremuri cu vârfuri de temperatură fără precedent, este de datoria noastră să nu mai risipim apa și să folosim această resursă mai eficient pentru a ne adapta la schimbările climatice și pentru a asigura securitatea și durabilitatea aprovizionării noastre agricole. Orientările adoptate astăzi ne pot ajuta să realizăm acest lucru și să asigurăm circulația în siguranță a produselor alimentare cultivate cu apă reciclată în întreaga UE”, a declarat Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, pescuit și oceane, la prezentarea recomandărilor către statele membre pentru reutilizarea apei în sectorul agricol.

 

Regulamentul privind reutilizarea apei, aplicabil din iunie 2023, stabilește cerințe minime privind calitatea apei, gestionarea riscurilor și monitorizarea pentru a garanta că reutilizarea apei este sigură. Acesta limitează presiunea asupra apelor de suprafață și a apelor subterane și promovează o gestionare mai eficientă a apei, în conformitate cu obiectivele Pactului Verde European. În mod similar, recenta propunere a Comisiei de revizuire a Directivei privind emisiile industriale promovează, de asemenea, utilizarea mai eficientă a apei în toate procesele industriale, inclusiv prin reutilizarea apei. Viitoarea propunere a Comisiei de revizuire a Directivei privind tratarea apelor urbane reziduale va avea, de asemenea, ca scop facilitarea reutilizării apei.

Articolul precedentRareș Bogdan, la Culisele Statului Paralel: Nu se pune problema ruperii Coaliției sau a alegerilor anticipate
Articolul următorTone de droguri produse în Columbia intră în România prin Portul Constanța – Marile festivaluri, miza traficanților