După Sfântul Graal, Lancea Destinului este al doilea cea mai fascinantă și mitologizată relicvă asociată de crucificarea lui Isus Hrisos. De la Napoleon și Hitler la Donald Trump, aproape orice mare lider mondial a fost suspectat că a avut planuri secrete pentru a pune mâna pe arma care i-ar fi asi­gurat supremația.

La bază, se pare că ar sta un fapt real, acela că soldatul roman care l-a împuns pe Mântuitor cu lancea între coaste, pentru a dovedi că a murit, a împiedicat astfel mutilarea picioarelor lui Iisus (ceea ce, în interpretările ulterioare, reprezenta împlinirea profeției din Scriptură că “Ni­ciunul din oasele Lui nu va fi sfărâmat”), scrie Universul Cunoașterii.
De altfel, centurionul Gaius Cassius s-a convertit ulterior la creştinism, devenind celebru prin numele de Longinus (omul cu lancea).

Arma lui, botezată “Lancea Destinului”, va cunoaşte de-a lungul timpului o existenţă aven­turoasă, trecând din mână în mână, dintr-o epocă istorică în alta. Cu timpul, legenda a făcut din ea un soi de talisman fermecat; cel care o poseda, cunoscându-i puterea, putea să stăpânească destinul lumii.

Drumul lăncii de-a lungul secolelor istorice rămâne un subiect extrem de pasionant. Cele mai vechi informaţii coboară în anul 285 (era noastră), când Mauricius – comandantul creştin al le­giunii tebane – a dorit să moară cu lancea în mână, alături de cei 6666 de soldaţi ai săi, din ordinul tiranului roman Maximian.

De-a lungul secolelor, arma originală sau ceea ce se presupunea a fi Lancea Destinului, a fost legată de numele împă­ra­ților Cons­tantin cel Mare și Carol cel Mare. Cel din urmă ar fi pier­dut-o, iar după câteva zile a murit.

Ulterior, lancea reapare în poveştile me­die­vale, devenind un însemn al puterii pentru o lungă suc­cesiune de sfinţi împăraţi (majoritatea ger­ma­nici), ajungând în final la Francisc I, împăratul Aus­tri­ei. Lancea a rămas la Viena până în apropierea ce­lui de-al Doilea Război Mondial, când fascinaţia ei s-a extins asupra unui personaj diabolic: Adolf Hitler.

Dincolo de aspectul legendar, 3 sau 4 relicve presupuse sau doar atribuite Lăncii Destinului se află la vatican, Viena, mănăstirea Echmiadzin din Armenia și cea din Antiohia (Turcia) – cea din urma fiind aceeași sau un fragment din cea aflată în Armenia.

Articolul precedentAvertisment FBI: NU vă încărcați telefoanele de la USB-uri publice. Ce este “juice hacking-ul”?
Articolul următorVIDEO Dunărea Călărași -Gloria Băneasa 1-0. Victorie muncită de echipa lui Marius Păun