Institutul Pantone a ales culoarea anului 2023. Se numește Viva Magenta, se află undeva între roșu și albastru și este descrisă ca o nuanță caldă și cool. Vreme de 25 de ani, celebrul institut alege, pe final de an calendaristic, o culoare reprezentativă pentru următoarele 12 luni.

Denumirea exactă a culorii este Pantone 18-1750 Viva Magenta. Este, spun cei care au ales-o, o nuanţă vibrantă şi nuanţată de roşu purpuriu și un exemplu de echilibru. Se bazează atât pe tonuri calde, cât şi reci, iar originile culorii sunt ancorate în natură.

Magenta se regăsește atât în picturile din peșteri cât și în paleta de culori a galaxiilor.

„Este curajoasă, este neînfricată și este folosită pentru a descrie optimism și fericire și știm că avem cu toții nevoie mare de așa ceva”, spune Leatrice Eiseman, directorul executiv al Institutului Pantone.

În cultura populară circulă diverse variante de magenta, folosite de celebrități din toată lumea. Nu este ușor de purtat, însă poate transmite un mesaj puternic, spun criticii vestimentari.

Pentru 2022, culoarea aleasă de Institutul Pantone a fost Very Peri. Pentru crearea sa, cercetătorii au amestecat tonuri de albastru cu roșu-violet.

Articolul precedentVIDEO Alertă! Ameninţare cu bombă la Târgul de Crăciun
Articolul următorCea mai bătrână țestoasă gigantică din lume are 190 de ani