Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede ca durata mandetelor viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor Consiliilor Judeţene să constituie, la fel ca în cazul primarilor, vechime în muncă şi în specialitatea studiilor absolvite. Propunerea completează o ordonanţă de urgenţă  privind Codul administrativ. 

Potrivit expunerii de motive, proiectul este necesar pentru ca viceprimarul, precum şi preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean să beneficieze de aceleaşi drepturi cu primarul pentru „asigurarea echilibrului de reglementare şi un tratament egal”.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat, Senatul este decizional.

„Durata mandatului viceprimarului constituie vechime în muncă şi în specialitatea studiilor absolvite”, prevede proiectul.

De asemenea, „durata mandatului preşedintelui şi al vicepreşedinţilor consiliului judeţean constituie vechime în muncă şi în specialitatea studiilor absolvite”.

Deputaţii au respins un amendament al USR privind abrogarea articolelor referitoare la acordarea pensiilor speciale pentru primari, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean.