Marți, 25 iunie, încep probele scrise pentru Evaluarea Națională 2024 pentru peste 160.400 de absolvenți ai clasei al VIII-a, în peste 3.392 de unități de învățământ, cu testarea cunoştinţelor de limba şi literatura română.

Următoarea probă a examenului, matematica, va avea loc joi, 27 iunie, iar proba pentru limba și literatura maternă este programată pentru vineri, 28 iunie.

Accesul elevilor în unităţile de învăţământ/centre de examen este permis între orele 8:00 – 8:30. Ei trebuie să aibă asupra loc un act de identitate valid şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor şi a desenelor se poate folosi şi creion negru.

Probele vor începe la ora 9:00, când elevii vor primi subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne.

Durata de rezolvare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după completarea casetei de identificare (datele introduse de elevi vor fi verificate de asistenţii din sălile de examen).

Ce este interzis în sala de examen

Este interzisă aducerea în sălile de examen:

  • manuale
  • dicționare
  • notițe
  • cărți
  • ciorne
  • culegeri
  • rezumate

Precum şi a telefoanelor mobile şi a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare.

Totodată, în sălile de examen este interzisă introducerea următoarelor obiecte: ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea (elevii au obligaţia de a lăsa aceste obiecte personale în sala de depozitare stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen).

Cei care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi acceptaţi în examen.

Probele sunt monitorizate audio-video.

Rezultatele pentru Evaluarea Națională

Primele rezultate vor fi afişate în data de 3 iulie, până la ora 14:00.

Contestaţiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) şi 4 iulie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).

Elevii care depun/transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai elevilor minori.

Rezultatele finale vor fi afişate marţi, 9 iulie.

Rezultatele vor fi publicate anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro.

Cum se calculează media de admitere la liceu

Media de admitere pentru înscrierea la liceu se va face din media generală la Evaluarea Națională, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute la probe.

Subiectele şi baremul de corectare vor fi disponibile pe site-ul subiecte.edu.ro, în fiecare zi cu probă scrisă, începând cu ora 15:00.

Articolul precedentIstvan Kovacs, delegat pentru a doua oară la EURO 2024
Articolul următorPunct pentru situaţii de urgenţă, redeschis pe Transfăgărăşan