În data de 19 octombrie 2019 a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii din exploatatia comerciala detinută de SC Agrouniversal Ulmeni SRL din localitatea Ulmeni, județul Călărași. Exploatatia de porci este o ferma comerciala de crestere si ingrasare, în care sunt deținute până la 5.000 capete porci.
DSVSA Călărași, prin serviciile de specialitate, a intervenit în regim de urgență de la data când s-a suspicionat boala pe cazurile notificate de administratorul complexului de porci și în baza rezultatului privind diagnosticul pestei porcine africane, fiind recoltate probe sub control oficial, cu rezultat pozitiv pentru pesta porcina africană.
Până la confirmarea bolii, exploatația a fost plasată sub supraveghere oficială și aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.
În data de 19.10.2019, Centrul Local de Combatere a Bolilor Județean Călărași s-a reunit în sedință extraordinară și, în urma dezbateriilor, prin majoritate de voturi, a fost aprobat prin Hotărare a Instituției Prefectului Județului Călărași planul de măsuri de combatere a Pestei Porcine Africane (PPA) în exploatația de suine administrată de SC Agrouniversal Ulmeni SRL.
Controlul si combaterea bolii, inclusiv măsura de ucidere și ecarisare prin metodă alternativă de îngropare, va fi zilnic efectuată sub supraveghere sanitară veterinară oficială, cu aplicarea întocmai a măsurilor stabilite prin planul de combatere a bolii și a prevederilor manualului operațional de intervenție în pesta porcină africană.
DSVSA Călărasi ține să informeze populația sub aspectul măsurii de ecarisare prin îngropare că aceasta este o metodă admisă de legislația în vigoare în caz de epizootii și în baza acordului prin studiul hidrogeologic realizat de instituțiile abilitate, în scopul aplicării cât mai rapide a măsurilor de combatere a bolilor, măsura prevazută de art 4 din OG 24 din 2016.
Pesta porcină africană este o epizootie de mare difuzibilitate, care afectează doar porcul domestic și mistretul.
Pesta porcină africană nu se transmite la om, însă omul poate fi un vector indirect al transmiterii bolii, acest virus având impact social cat si economic.
Până la stingerea oficială a bolii pe teritoriul localitățtilor: Ulmeni, Mitreni, Spanțov, Cetatea, Stancea, Clătești, Cetatea Veche este interzisă mișcarea suinelor, produselor și subproduselor provenite de la aceștia, cât și a gunoilui de grajd. Mișcarea animalelor din celelate specii va fi efectuatș doar cu acordul DSVSA Călărași în baza notificării medicului veterinar de liberă practică de la nivelul localității.
Proprietarii de suine din localitățile menționate vor asigura dezinfectoare pietonale la intrarea în gospodării și vor respecta condițiile minime de igienă și de biosecuritate pentru a reduce riscul apariției bolii la porcii pe care îi dețin.