Consiliul Local Călărași a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea clădirii fostului Cinematograf Victoria din Parcul Central Călărași.

Monument istoric și arhitectural reprezentativ pentru municipiul Călărași, clădirea a fost construită în perioada 1903-1905 și reabilitată după cutremurul din 1940, schimbându-i-se forma din punct de vedere arhitectural.

Destinația sa inițială a fost de Casino Comunal, devenind ulterior Bufetul de pe Bulevard, apoi Teatrul Popular. Pragul său a fost trecut de mari personalități ale vremii precum u Nicolae Iorga, Ion Minulescu, Mircea Eliade, Octavian Goga, Cezar Petrescu sau Ionel Teodoreanu.

Comuniștii au transformat clădirea în Cinematograf, rămânând în memoria publică ca Cinematograful Victoria, însă în ultimii ani aici a funcționat o secție a Bibliotecii Județene.

Municipalitatea își dorește reabilitarea acestui edificiu și redarea lui circuitului public și astfel va aloca, pentru obiectivul de investiţii „Reabilitare clădire publica-Victoria”  din Municipiul Călărași, suma de 3.257.076,09 lei plus TVA.

Suprafața construită a clădirii este de 472.00 mp, iar suprafata desfasurată este de 763.00 mp.

Constructia prezinta în momentul de față degradări vizibile:

– stratul de tencuială prezintă crăpături, fisuri, desprinderi și dislocuri.

– degradarea mortarului și a cărămizilor prin fisurarea din tasări în dreptul parapeților ferestrelor, dezintegrare ca efect a actiunii înghețului și dezghețului.

– umezeala din pereți și plăcile din beton trebuie scoasă integral inainte de a se trece la execuția lucrărilor de consolidare.

– fisuri/crăpături înclinate și verticale care se închid deasupra fundațiilor.

– fisuri/crăpături verticale, pe toata înălțimea clădirii care continuă și la nivelul fundațiilor.

Prin realizarea investiției se urmărește crearea condițiilor optime de desfășurare a activităților socio-culturale și un plus de siguranță utilizatorilor.

De asemenea, se dorește sporirea atractivității cultural-turistice a Municipiului Călărași prin crearea unei structuri culturale și de agrement.

Articolul precedentDJ 307 Vlad Țepeș – Vâlcelele, inaugurat astăzi
Articolul următorNoua Piață Centrală din Călărași va costa 5,9 milioane lei