Rusia a acuzat, luni, țările occidentale că i-au „furat în esență” rezervele de aur și valută prin sancțiunile impuse împotriva sa.

„În general, o mare parte din activele noastre au fost în esență furate de anumite țări occidentale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov după ce a fost întrebat de jurnaliștii de la Moscova despre o propunere a Uniunii Europene de a transfera Ucrainei activele rusești înghețate de Occident, relatează Reuters, preluat de HotNews.ro.

Reamintim că sancțiunile fără precedent impuse de statele occidentale împotriva Rusiei au dus la înghețarea a aproximativ 640 de miliarde de dolari sub forma rezervelor de aur și valutare ale Moscovei, măsurile fiind luate ca urmare a războiului demarat de Rusia în Ucrainei pe 24 februarie.

Comentariile de luni ale lui Peskov vin în contextul în care președintele Consiliului European Charles Michel a declarat săptămâna trecută că UE ar trebui să ia în considerare transferarea activelor rusești înghețate Kievului după valul de atacuri ale forțelor armate ruse împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei.

Peskov a vorbit și despre „avertismentele” lansate în urmă cu o zi de ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu, potrivit cărora Ucraina ar pregăti detonarea unei „bombe murdare” pe propriul teritoriu pentru a da vina pe Rusia.

„Neîncrederea lor [a țărilor occidentale] în informațiile care au fost transmise de către partea rusă nu înseamnă că amenințarea de a folosi o astfel de ‘bombă murdară’ încetează să mai existe”, a transmis oficialul de la Kremlin..

 

 

Articolul precedentPremierul anunță noi tranșe de bani din PNRR: 3,2 miliarde de euro
Articolul următorPolițist pensionat ca să nu fie dat afară după ce a fost surprins făcând sex în mașina de serviciu