În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, când în mod tradiţional comercializarea şi consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil si inscopul prevenirii aparitiei si evolutiei pestei porcine africane, DSVSA Călărași va intensifica acţiunile de supraveghere şi control, prin măsuri suplimentare concentrate asupra modului în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică carnea de porc destinată consumului uman, precum şi alte produse de origine animală.

Au fost constituite echipe mixte care vor verifica, în perioada 04.12.2019 – 07.01.2020, modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din pieţele agroalimentare, unităţile de comercializare a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc.), precum şi din unităţile de alimentaţie publică, în special restaurante la nivelul carora se vor organiza mese festive de Revelion.

Controalele oficiale vor urmări, în principal, următoarele aspecte:

– condiţiile sanitare veterinare de funcţionare a unităţilor care comercializează produse de origine animală, care au fost autorizate/înregistrate sanitar veterinar, precum şi a mijloacelor de transport al produselor de origine animală;

– condiţiile de depozitare a produselor de origine animală;

– originea alimentelor de origine animală sau care conţin produse de origine animală şi a modului în care sunt expuse la vânzare; prezenţa, după caz, a vitrinelor frigorifice care să menţină o temperatură corespunzătoare şi care să evite contaminarea produselor;

– cerinţele referitoare la marcarea cărnii şi identificarea produselor de origine animală, în special prezenţa mărcii de sănătate pe carcasele, semicarcasele şi sferturile de carcase provenite de la porcine şi existenţa, după caz, a certificatului de sănătate pentru carne;

– cerinţele referitoare la marcarea si etichetarea produselor de origine animală;

– condiţiile de funcţionare a unităţilor înregistrate sanitar veterinar din sectorul alimentaţiei publice, a pensiunilor agroturistice, unde se vor organiza mese festive, precum şi a pieţelor agroalimentare în care se comercializează produse de origine animală;

– interzicerea tăierii animalelor în scopul comercializării cărnii sau a produselor rezultate pentru consum public, în alte locuri sau spaţii, decât cele autorizate sanitar veterinar;

– interzicerea comercializării produselor de origine animală în alte locuri decât cele autorizate/ înregistrate sanitar veterinar;

– verificarea existenţei echipamentelor şi a aparaturii necesare efectuării examenului trichineloscopic.

Atenție! DSVSA Călărași atrage atenția asupra importanței efectuării examenului trichineloscopic pentru porcii sacrificați în gospodăriile populației în perioada premergătoare Sărbătorilor de Crăciun.

Examenul trichineloscopic al cărnii provenite de la porcinele sacrificate în mod tradițional în gospodăriile populației, se poate efectua la cabinetele medical-veterinare concesionate din fiecare localitate, de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți.

Obligatoriu se vor aduce probe concludente (mușchi pilier diafragmatic și mușchi intercostali) și CROTALIA.

Examenul trichineloscopic este contra cost.

La nivelul DSVSA Călărași și al Circumscriptiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (CSVSAO) va fi afișat programul de activitate cu asigurarea permanentei, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică pentru perioada 04.12 –28.12.2019, cât și locaţiile de pe rază judeţului unde poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinellei spp. din carnea de porc provenită din gospodăriile populației că urmare a tăierilor tradiționale, precum şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitar veterinare.

Orice suspiciune de infestatie cu Trichinella spp. constatată de către medicii veterinari concesionări, va fi confirmată sau infirmată, după caz, de către LSVSA Călărași.

În cazuri pozitive la Trichinella spp. măsurile vor fi luate de către medicii veterinari oficiali CSVSAO împreună cu inspectori ai DSVSA Călărași.

DSVSA Călărași atenționează asupra:

Este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, că urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane.

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii.

În situaţia în care constatați că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii, izolați animalul și anunțați medicul veterinar de liberă practică . Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă anunatati în maxim 24 ore și porcul este identificat (crotaliat) și înregistrat.

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Este interzisă comercializarea produselor și alimentelor de origine animală și non-animală în spații improvizate, nesupuse controlului pentru siguranță alimentelor și neînregistrate, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu sunt asigurate condiții adecvate de igienă și siguranță alimentară.

Este interzisă comercializarea suinelor din exploatații neautorizate sanitar veterinar, suinele din gopodariile populației fiind admise doar în consum familial.

Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 de lei şi confiscarea cărnii și a produselor din carne.

Articolul precedentPentru că biletele s-au epuizat rapid, Horia Brenciu va susține două spectacole la Călărași
Articolul următorVERNISAJ: Salonul de Grafică și Caricatură „Zâmbete și grimase de iarnă”