Ministerul Energiei a lansat luni, 16 ianuarie 2023, apelul de proiecte pentru sprijinirea investiţiilor în construirea de noi capacităţi de producție, asamblare și reciclare a bateriilor, și pentru sprijinirea investițiilor în construirea de noi capacităţi de producție, asamblare și reciclare a celulelor şi panourilor fotovoltaice.

Solicitanții eligibili sunt microîntreprinderile, întreprinderile mijlocii, mici (inclusiv întreprinderi nou-înființate) și întreprinderile mari constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile republicată, cu modificările și completările ulterioare, sau constituite în conformitate cu legislația specifică din statul membru a cărei naționalitate o dețin și cu condiția înregistrării la ONRC în România (conform codurilor CAEN eligibile precizate la secțiunea 2.1 din ghid) ale căror proiecte au fost selectate drept câștigătoare în baza procedurii de apel de proiecte, care au înscrise în actul constitutiv activități privind:

1) Construirea de noi capacităţi de producție și/sau asamblare și reciclare a bateriilor de tip LiIon (inclusiv Li-metal, Li – sulfur, Zn, flow, high temeperature), care include orice combinatie a activităților de:

  • producție de electrozi și/sau componente ale electrozilor și bateriilor;
  • asamblarea electrozilor în baterii și testarea/condiționarea bateriilor;
  • reciclarea bateriilor.

2) Construirea de noi capacități de producție și/sau asamblare și reciclare a celulelor sau panourilor fotovoltaice, care include orice combinație a activităților de:

  • producție de polisilicon și wafers;
  • asamblare de celule si module fotovoltaice;
  • reciclare a panourilor fotovoltaice (sau a unor elemente ale acestora).

Activităţi finanţabile

Următoarele activităţi prevăzute în proiect sunt eligibile:

  • Achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacități noi de producție și/sau asamblare și reciclare a bateriilor;
  • Achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacități noi de producție și/sau asamblare și reciclare a celulelor şi panourilor fotovoltaice.

Bugetul total estimat al schemei este de 258.700.000 euro, compus din 199.000.000 euro fonduri europene nerambursabile asigurate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență – Componenta C.6 Energie și fonduri naționale de 59.700.000 euro prin aplicarea procentului de supracontractare de 30%, în temeiul prevederilor art. 24 din O.U.G. nr. 124/2021.

Perioada de depunere a proiectelor este 16.01.2023, ora 17:00 – 16.03.2023, ora 17:00.

Articolul precedentAer tropical peste România: temperaturi cu 15 grade peste normalul perioadei – vreme atipică, avertisment meteo
Articolul următorAlertă la Kiev! Un elicopter a căzut peste o grădiniță. Ministrul de Interne a murit