Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. 

Ziua mondială a veganilor a fost creată şi sărbătorită pentru prima dată la 1 noiembrie 1994, ca o modalitate de a marca 50 de ani de la înfiinţarea Societăţii Vegane din Marea Britanie şi, de fapt, a termenului „vegan”. Cu toate acestea, ideea de a mânca numai alimente care evită utilizarea produselor de origine animală există de mult mai mult timp.

Se estimează că veganismul există probabil de cel puţin 2000 de ani, iar ideea de vegetarianism (a nu mânca carne) a existat poate chiar cu 500 de ani înainte, când filosoful şi matematicianul grec Pitagora, din Samos, a început să promoveze ideea de a se acţiona cu bunăvoinţă şi grijă faţă de toate speciile. Mulţi adepţi ai budismului sunt, de asemenea, promotori ai vegetarianismului şi nu cred în a face rău animalelor.

Cu toate acestea, abia în 1806 a început să prindă contur conceptul de veganism ca stil de viaţă. În această perioadă, englezii William Lambe şi Percy Bysshe Shelley au promovat pentru prima dată în rândul europenilor obiecţia faţă de consumul de lactate şi ouă din motive etice.

A durat mai mult de 100 de ani, dar în cele din urmă veganii s-au reunit şi au creat Societatea Vegană din Marea Britanie. În acelaşi an, Donald Watson a inventat termenul „vegan”, derivat din cuvântul „vegetarian”. La acea vreme, diferenţa era că veganii nu consumau produse lactate.

Ulterior, această definiţie a fost extinsă pentru a include şi ouăle, iar în 1951 veganismul a devenit o mişcare a persoanelor care nu participă la exploatarea animalelor de niciun fel. Aceasta includea utilizarea de blănuri, piele sau alte produse de origine animală. Societatea Americană Vegană a urmat exemplul câţiva ani mai târziu, în 1960, aminteşte site-ul daysoftheyear.com.

Apoi, în 1994, preşedintele Societăţii Vegane din Regatul Unit a decis să desemneze ziua de 1 noiembrie drept Ziua mondială a veganilor (#WorldVeganDay), care este acum recunoscută ca fiind data de înfiinţare a Societăţii Vegane. Este o dată excelentă pentru începerea Lunii Mondiale Vegane, care are loc în noiembrie.

Să fim buni cu animalele este unul dintre motivele pentru a sărbători Ziua mondială a veganilor. Mai puţine produse de origine animală înseamnă mai puţine gaze cu efect de seră, ceea ce înseamnă un pământ mai bun pentru toată lumea. Şi este, de asemenea, mai bine pentru corpul uman. Este un câştig pentru toată lumea!

Articolul precedentSărbătoare 1 noiembrie – Zi cu o însemnătate deosebită pentru credincioși
Articolul următorPersoanele neasigurate medical vor beneficia GRATUIT de analize și tratamente. Bolile pentru care se acordă facilități