Medicul și cercetătorul Octavian Jurma lansează noi acuzații către autorități, principalele fiind adresate chiar președintelui Klaus Iohannis. Acesta acuză politizarea epidemiei de coronavirus și reclamă lipsa testării pentru a scădea infectările reale, în timpul crizei politice declanșate în urmă cu peste două luni și jumătate peste 20.000 de români murind din cauza COVID-19. În același timp, medicul susține că în această săptămână internările vor scădea sub 10.000, ca și decesele COVID-19, care vor fi sub 200 pe zi.

Problema nu este de natura epidemiologica ci, ca de obicei in Romania, politica. (…) Daca noul guvern nu isi poate asuma meritul ca ne-a salvat de valul 4-Delta, atunci presedintele Iohannis nu mai poate sa dovedeasca, fara putinta de tagada, ca PSD a fost o optiune mai buna decat USR pentru Romania. Dimpotriva, romanii pot sa vada fara perdea ca in Romania valul 4-Delta a fost lasat sa evolueze nestingherit pentru ca USR sa poata fi inlocuit cu PSD la guvernare. (…) Daca azi presedintele Iohannis a lasat definitiv in urma USR, tot azi valul 4-Delta a lasat definitiv in urma peste 20,000 de morti in Romania. Nu cred ca la locul 1 in lume la decese se gandeau romanii cand au votat pentru Romania lucrului bine facut
Sa speram insa ca noul guvern va lua masurile necesare sa previna in valul 5 un dezastru similar celui din valul 4, pentru ca, atunci, insasi notiunea de democratie ar putea fi compromisa in Romania anul viitor. (…) Mai sunt si alte mari probleme datorita politizarii complete a gestionarii pandemiei in valul 4, cum sunt adoptarea certificatului verde si testarea in scoli, al caror esec poate afecta iremediabil capitalul de incredere de care guvernul are acum atat de mare nevoie”, a notat cercetătorul într-un mesaj postat pe Facebook.
Octavian Jurma anunță și „o mulțime de vești bune”, și anume că internările vor scădea în această săptămână, ca și decesele din cauza COVID-19. Din păcate, de pe 1 septembrie când a izbucnit criza politică prin demiterea lui Stelian Ion de la Justiție, au murit peste 20.000 de români până pe 22 noiembrie, adică cele mai multe decese din ultimii aproape doi ani de pandemie.
Incidenta nationala va cobori sub 2.5 la mie. (…) Tot in aceasta saptamana numarul de internari va cobora sub 10,000 iar cel al internarilor la ATI sub 1,500. Numarul deceselor va cobori de asemenea sub 200 pe zi mai repede decat prognoza”, susține medicul.
Despre prognoza pe această săptămână, Jurma apreciază că „e mult mai probabil sa ramanem in platou intre 2 si 3,000 de cazuri pe zi sau chiar sa revenim pe crestere in decembrie. Probabil au dorit ca presedintele sa ne poata anunta de 1 Decembrie ca s-a terminat [din nou] pandemia si campania de vaccinare este [din nou] un succes”.
În același timp, Octavian Jurma acuză modificarea datelor pandemice, „din exces de zel , autoritatile au scazut atat de mult testarea, incat sunt sanse mari sa coboram sub 1,000 de cazuri pe zi inainte de 1 Decembrie si poate chiar inainte de investirea noului guvern. (…) Duminica, numarul mediu de cazuri la 7 zile a coborat pentru prima data sub 3,000 de cazuri noi pe zi iar incidenta nationala in Romania a coborat sub 3 la mie”.
Despre viitorul ministru al Sănătății, medicul Alexandru Rafila, deputat PSD, Octavian Jurma spune că acesta „are de ales intre a castiga increderea poporului cu masuri nepopulare care pot tine numarul de infectari sub control sau a ceda presiunilor populiste si a amana aceste masuri pana la debutul valului 5. (…) Excesul de zel in scaderea testelor face viata grea si domnului dr. Alexandru Rafila, care este un avocat vocal si explicit al cresterii testarii in Romania. O revenire chiar si numai la nivelul de testare din octombrie ar mari cu 50% numarul zilnic de cazuri noi si ar strica imaginea ca ne merge mai bine ca celor din Occident”.