Și anul acesta, ceasul se va da înapoi cu o oră în ultima duminică din octombrie, iar această zi va fi cea mai lungă din an, adică 25 de ore.

Românii vor reveni la ora oficială de iarnă în noaptea dintre 29 și 30 octombrie 2022, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00. Anual, această modificare a orei se face în ultimul weekend din octombrie, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

În 2021, România a trecut la ora de iarnă în noaptea de 30 spre 31 octombrie.

Ora de iarnă este considerată ora standard, iar diferenţa dintre ora oficială a României şi UTC (Coordinated Universal Time- n.r. ora universală) este de două ore în perioada orei de iarnă şi de trei ore în perioada orei de vară.

Astfel, ziua de 30 octombrie 2022 va avea 25 de ore și va fi cea mai lungă zi din an.

Totodată, schimbarea orei, fie cea de vară sau de iarnă, poate avea repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare.

Cum ne poate afecta schimbarea orei de iarnă?

Specialiștii în sănătate susțin că o persoană are nevoie de una sau două săptămâni de la momentul modificării orei până la când organismul uman se obișnuiește cu noul fus orar.

Tot aceștia mai spun că trecerea la ora de iarnă poate avea efecte negative asupra sănătății organismului. În acest caz, cele mai afectate categorii pot fi persoanele în vârstă și copiii.

De asemenea, medicii mai precizează că pentru a trece mai ușor peste noua schimbare a fusului orar, trebuie sa reduci consumul de stimulente, precum cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante. Deși sunt puțini care cunosc acest lucru, medicii susțin că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul.

Însă, nu toți oamenii au parte de schimbările acestea. Unii nu au părut afectați de-a lungul timpului. Se spune că cei mai afectați de schimbarea orei sunt copiii și persoanele în vârstă.

Mai mult, adaptarea completă a organismului la noul program se va întâmpla în aproximativ două săptămâni, așa că nu îți impune să ai mai multă răbdare în această privință.

Articolul precedentNicolae Ciucă anunță înlocuirea plafonului de 9,4% din PNRR pentru pensii. DECIZII CRUCIALE luate la Bruxelles
Articolul următor28 octombrie -Vreme neobișnuită pentru această perioadă a anului