Senatul Franţei a aprobat, în cursul nopţii de miercuri spre joi, înăsprirea restricţiilor pentru persoanele nevaccinate anti-COVID-19, inclusiv introducerea paşaportului de vaccinare.Votul vine după ce anterior, mai exact pe 6 ianuarie, parlamentarii francezi au adoptat proiectul de lege care transformă certificatul sanitar într-un certificat de vaccinare, fapt ce exclude, practic, persoanele care nu s-au vaccinat anti-Covid de la viața socială. Proiectul de lege a fost extrem de controversat, mai mulți parlamentari afirmând că au primit amenințări cu moartea să nu voteze în favoarea sa.

 

Măsurile au fost propuse de guvernul condus de Jean Castex pentru a combate valul 5 al pandemiei de coronavirus, dar au fost întâmpinate cu proteste de o parte a opiniei publice, mai ales după criticile dure ale preşedintelui Emmanuel Macron la adresa nevaccinaţilor, relatează Agerpres.

Chiar și în aceste condiții, Senatul a aprobat noile restricţii şi introducerea paşaportului de vaccinare cu 249 de voturi „pentru” şi 63 „împotrivă”.

Senatorii au dat, astfel, undă verde prevederilor ce impun ca persoanele nevaccinate să nu mai aibă acces în restaurante, spaţii culturale, trenuri pe distanţe lungi şi curse aeriene. Până acum, nevaccinaţii puteau prezenta un test negativ la coronavirus.

Senatul a decis ca aceste reguli mai stricte să se aplice doar dacă numărul pacienţilor cu COVID-19 în spitalele din Franţa depăşeşte 10.000. În prezent, în spitale sunt internaţi în jur de 24.000 de bolnavi infectaţi cu coronavirus.

Pe viitor, cei care s-au infectat şi s-au vindecat de COVID-19 vor fi eligibili pentru un paşaport de vaccinare, ce permite accesul neîngrădit la facilităţi şi evenimente.

Paşaportul de vaccinare li se aplică persoanelor de 18 ani şi peste.

În Franța, numărul de infectări cu virusl SARS-CoV-2 a crescut accelerat în ultimele săptămâni, varianta Omicron fiind acum dominantă. Drept dovadă, numai miercuri (12 ianuarie 2022 – n.r.) au fost raportate aproximativ 361.719 de cazuri noi şi 246 de decese în spitale.

Articolul precedentMinisterul Muncii a făcut anunțul. Câte bilete de tratament balnear se acordă anul acesta
Articolul următorVrem schimbări, lideri puternici, soluții – Legile Puterii, cu Alexandra Păcuraru