AJOFM Călărași aplică o serie de măsuri active ce vizează integrarea pe piața muncii a șomerilor și persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Printre măsurile destinate creșterii șanselor de ocupare a șomerilor se numără acordarea de subvenții în vederea stimulării angajatorilor de a încadra pe piața muncii persoane aparţinând unor categorii dezavantajate sau cu acces mai dificil pe piaţa muncii.

Astfel, persoanele juridice primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, o subvenție în cuantum de 2.250 lei, dacă încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată persoane din următoarele categorii:

  • şomeri peste 45 ani sau părinți unici susţinători ai familiilor monoparentale, persoane cu handicap, proaspăt absolvenți, şomeri de lungă durată sau tineri NEETs, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

Subvențiile se acordă la solicitarea angajatorilor care încadrează în muncă persoane din categoriile mai sus menționate.

Bilanțul la nivelul anului 2018, în ceea ce privește măsurile active oferite de către AJOFM Călărași angajatorilor călărășeni, este următorul:

Conform articolului 85 din legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă,111 agenți economici au semnat cu AJOFM Călărași un număr de 162 convenții pentru încadrarea în muncă a 228 persoane, din care:

  • Persoane cu handicap – 4 pers.
  • Tineri NEETs – 17 pers.
  • Unici întreținători de familie – 6 pers.
  • Persoane care întermen de 5 ani de la data angajării îndeplinesc condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă – 7 pers.
  • Persoane peste 45 de ani – 194 pers.

Conform articolului 80 din legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, 17 agenți economici au semnat cu AJOFM Călărași un număr de 19 convenții pentru încadrarea în muncă a 21 de absolvenți.

Suma alocată pentru plata acestor convenții a fost în valoare de 1.051.783 lei. Facilitățile financiare destinate stimulării încadrării în muncă sunt susținute și prin proiectele implementate de ANOFM și co-finanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Articolul precedentAjutoare de urgență pentru 13 familii afectate de tornada din 30 aprilie
Articolul următorDan Alexa: Venim după o victorie cu Dinamo, trebuie să fructificăm încrederea pe care o avem acum cu Iașiul