Război Ucraina. Ziua 129 a început sub semnul bombardamentelor. A fost vizat orașul Mikolaiv în primele ore ale dimineții. Explozii puternice au zguduit orașul Mikolaev sâmbătă devreme, la o zi după ce autoritățile au anunțat că cel puțin 21 de persoane au fost ucise după ce rachete rusești au lovit o clădire de apartamente în apropiere de portul Odesa de la Marea Neagră. 

Primele imagini cu lansarea bombelor cu fosfor de armata rusă la o zi după ce au părăsit Insula Șerpilor.

Doi britanici au fost acuzați de „activități de mercenariat” în regiunea separatistă Donețk, a anunțat agenția rusă TASS. Luna trecută, alți doi britanici cu acuzații similare au fost condamnați la moarte.

Ambasadorul Rusiei în Bulgaria a declarat că va cere Moscovei să își închidă Ambasada din Sofia, după ce 70 de membri ai personalului diplomatic rus au fost expulzați.

Atacul de la Odesa de vineri, 1 iulie, a fost aproape nimicitor. Imaginile de la fața locului arătau clădirea rezidențială sfâșiată și dărâmături împrăștiate pe jos. Cel puțin 20 de persoane au fost ucise, inclusiv un copil, și alte cel puțin 40 au fost rănite.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia desfășoară acte de terorism împotriva orașelor și oamenilor din țara sa. Avioane rusești Su-30 au bombardat vineri Insula Șerpilor. Au fost lansate bombe cu fosfor, la o zi de la retragerea de pe Insulă. SUA trimit o nouă tranșă de ajutor militar: două sisteme de rachete sol-aer NASAMS, patru radare suplimentare de contra-artilerie și până la 150.000 de obuze de artilerie de 155 mm.