România riscă să piardă trei miliarde de euro, bani care reprezintă a treia tranșă din PNRR, dacă legea pensiilor speciale nu va fi adoptată. 

Deocamdată, proiectul este blocat în Parlament de mai bine de două luni. Liderii Coaliției vor să să impoziteze partea necontributivă a pensiilor speciale. 

Proiectul final va fi definitivat de un grup de lucru special înființat de liderii partidelor aflate la Putere. 

Marcel Ciolacu: S-a exagerat legislativ 

”S-a ajuns la această emoție și la această discuție nu numai din interese politice, pentru că această discuție aduce procente cu Robin Hoozi indiferent de partid politic, dar s-a exagerat legislativ. Nu poți să soliciți o legislație să câștigi mai mult decât câștigai când erai în activitate. Trebuie închisă această discuție. 

Pensiile care depășesc un anumit plafon, acelea vor avea în funcție de mărime o anumită impozitare. Nimeni în lume nu poate veni cu o lege care să fie retroactivă. De aceea trebuie să venim cu ceva sustenabil corect și acceptat de CCR. Deciziile CCR nu se comentează, se pun în aplicare. 

Eu m-am uitat pe media pensiilor militare nu este una care să sară de bunul simț. Pensiile militare sunt pensii ocupaționale, nu pensii speciale. Aceeași abordare o au majoritatea statelor NATO și 22 de țări din Uniunea Europeană. 

Vom vedea dacă abordarea ar trebui să se extindă la anumite salarii exagerate. Părerea mea, în sistemul bugetar, președintele României trebuie să aibă cel mai mare venit”, a declarat Marcel Ciolacu, conform Euronews.ro. 

Comisia Europeană consideră că pensiile militare sunt pensii speciale 

Solicitarea PNL-PSD de renunțare la procentul maxim de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile nu este pe placul Comisiei Europene. Este răspunsul reprezentanților Executivului UE, la solicitarea Euronews. 

În plus, Comisia Europeană de la Bruxelles transmite că pensiile militare sunt considerate pensii speciale. 

„Plafonul de 9.4% din PIB face parte din măsura privind reforma sistemului public de pensii. Ne așteptăm ca România să continue să lucreze la implementarea acestei reforme, pe care o vom evalua în contextul viitoarelor cereri de plată ale României”, spune Comisia Europeană. 

Condițiile sunt clare, noi ca țară trebuie să respectăm câteva jaloane, printre care și cel care spune că procentul maxim pentru pensii este de 9,4% din PIB, jaloane pe care noi ni le-am asumat, nu le-a impus Comisia Europeană. Dacă nu se îndeplinesc, nu vom primi toți banii de la PNRR. 

Sursa: Mediafax

Articolul precedentRestricții de trafic pe Autostrada București – Constanța și Autostrada Ovidiu – Agigea
Articolul următorNoi ajutoare de la stat! Ce noi beneficii vor să le ofere parlamentarii românilor