Românii aduc din ce în ce mai mulți bani în țară. Țara noastră a depășit Polonia în ceea ce privește sumele trimise acasă de românii din diaspora, în 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat, scrie realitateafinanciara.net.

Doar anul trecut, românii plecați în străinătate au virat în România aproape 3 miliarde de euro, în creștere cu aproape 150 de milioane de euro față de anul 2017. Pe de altă parte, în anul 2018, cetățenii străini care lucrează aici au trimis peste hotare 263 de milioane de euro.

Sumele de bani trimise de rezidenţii din UE către ţări din afara Uniunii Europene, denumite transferuri personale, s-au ridicat la 35,6 miliarde de euro în 2018, în creştere comparativ cu 32,6 miliarde de euro în anul anterior, în timp ce intrările în UE au totalizat 10,9 miliarde de euro, un nivel similar cu cel din 2017, arată datele publicate marţi de Eurostat, relatează Agerpres.

Acest rezultat a dus la un sold negativ pentru Uniunea Europeană, de minus 24,6 miliarde de euro, în comparaţie cu restul lumii. Cea mai mare parte a transferurilor personale constau în fluxuri de bani trimise de migranţi în ţările lor de origine.

Anul trecut, statele membre care au înregistrat cele mai mari intrări de fonduri de pe urma transferurilor personale au fost Portugalia (3,6 miliarde de euro), România (trei miliarde de euro), Polonia (2,9 miliarde de euro), Marea Britanie (2,3 miliarde de euro) şi Italia (două miliarde de euro).

În consecinţă, Portugalia (cu 3,1 miliarde de euro proveniţi din interiorul UE), România (cu aproape 2,7 miliarde de euro din UE) şi Polonia (2,5 miliarde de euro) se situează în topul ţărilor care au înregistrat cele mai mari surplusuri de pe urma transferurilor personale de fonduri, în 2018.

În cazul României, intrările de fonduri de pe urma transferurilor personale s-au ridicat anul trecut la 2,977 miliarde de euro, dintre care 2,661 miliarde de euro din interiorul UE şi 316 milioane de euro din afara UE, în timp ce ieşirile au fost de 263 milioane de euro, dintre care 172 de milioane de euro au mers în interiorul UE şi 91 milioane de euro în afara UE.

Articolul precedentPachete cu țigări fără documente de proveniență, confiscate de polițiștii din Călărași
Articolul următorAi nevoie de alarma ceasului dimineața? Ce fel de om ești în funcție de asta