Istoricul și politologul Stelian Tănase a conturat cel mai periculos scenariu care poate urma pentru România, râvnit de Vladimir Putin, mai ales acum, cu războiul din Ucraina. Analiza a fost prezentată vineri seară, la Controversat, cu Ionela Arcanu.

„Dacă Putin va ataca o țară NATO, aceea va fi România. Nu va ataca republicile baltice, am crezut că ele sunt amenințate în momentul în care a început războiul din Ucraina și că sunt într-o situație foarte fragilă. Dar, acolo, occidentalii s-au aliniat foarte dur și foarte serios să-și apere Scandinavia, nordul…, zona strategică cea mai importantă de pe planetă de fapt, acea zonă. 

Și cred, acum, că ochii lui Putin se îndreaptă către România. Ei (rușii – n.red.), întotdeauna, au fost interesați de Gurile Dunării, Dunăre, Marea Neagră. Și acum sunt la fel de interesați. Sunt interesați să submineze Flancul sudic, est-sudic al NATO. Bulgaria oricum este mai frățească, să zicem…”, a avertizat Stelian Tănase, la Controversat.

„Dacă reușesc să intre aici și să acapareze în principal estul României, Dobrogea, Gurile Dunării, Bărăganul și Deveselu. Atenție, Deveselu e o obsesie a lui Putin. (…)
Faptul că noi crestem bugetul militar la 2,5% e foarte bine, e cam târziu, dar România nu are o vină, nu are nici resurse.

Și faptul că occidentalii văd că se grabesc puțin, de două-trei săptămâni, să aducă echipamente, trupe în România este semnalul pe care eu l-am citit ca fiind de fapt acest gând: că România este de fapt cea mai expusă țară din Flancul estic al NATO. Ea este prima țintă, după părerea mea, în capul lui Putin. Că nu e un cap așa de evoluat…

El (Putin – n.red.) a spus că eventual Odesa să încununeze acest război, să fie semnul păcii. Asta înseamnă că el vrea să ia Odesa, orașul, și să-l prezinte rușilor ca trofeu, victoria finală a acestui război (din Ucraina – n.red.). 

A fixat o limită a războiului. Deci dacă ne dați Odesa, sau dacă noi ajungem acolo și o cucerim, s-ar putea să ne oprim. Cred că până acolo poate el cu resursele pe care le mai are, nu foarte mari, ce greutăți a avut cu mobilizarea, i-a reușit doar cu dronele indiene și iraniene aruncate deasupra Ucrainei”, a mai declarat Stelian Tănase, la Controversat, creionând cel mai sumbru scenariu pentru România.

„Putin vrea să ne bage pe gât, așa cum a băgat și cucerirea, ocuparea Crimeei, faptul că aceste patru regiuni s-ar mai putea vreodată întoarce la Ucraina. Or, eu cred că pacea nu se poate negocia, dacă asta e negociere, decât după ce Rusia înapoiază cele patru regiuni. Eventual, Ucraina către Ucraina. Războiul nu se poate încheia altfel, pentru Ucraina. Într-o pace, părțile trebuie să fie mulțumite.

Ucraina nu poate ieși din razboi decât cu Crimeea si cele patru provincii inghitite si declarate provincii rusești.

Manevra făcută de Putin ca să le înghită și să spună că, dacă treceți de ele, este atac nuclear a fost că nu mai avea resurse să-i oprească pe ucraineni. Sper ca ei să treacă.

Însă Occidentul s-a cam lăsat pe tânjeală. Nu cred că nu erau preveniți că rușii pregătesc un atac de mari proporții, dar nu s-au grăbit să furnizeze nici intelligence, nici echipamente. Și acum Ucraina trebuie să-și tragă sufletul, nu e o tragedie, că pot să recupereze, să treacă din nou la ofensiva la cae asistam în urmă cu o lună. Rușii vin acum ca un tăvălug peste ucraineni, a uadus forțe, echipamente, o să-i copleșească la un moment dat, nu au resurse infinite ca Rusia.

Trebuie o ripostă cât mai e cazul și cât mai pot avea succes a ucrainenilor și occidentalilor împotriva Rusiei”, a mai spus politologul.

Despre o victorie a Ucrainei în această iarnă, Stelian Tănase crede că „depinde foarte mult de victorii de etapă. Cred că rușii ar dori să se oprească în iarnă, să se reechipeze, Ucraina ar vrea sa continue în linia ofensiva incepută acum o lună. Ei nu se pot retrage la infinit, ucrainenii, mă refer. Ei se luptă admirabil, să recunoaștem. Sunt soldați mult peste ce se așteptau rușii, ca profesionalism și vitejie. De asta i-au și dat peste cap”.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentPrognoza meteo sâmbătă, 29 octombrie. Cât de mult vor crește temperaturile
Articolul următorCât de sănătoasă este, de fapt, carnea tocată din magazine. Adevărul ascuns de comercianți