Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, miercuri, că ALDE va iniția un proiect de lege pentru înființarea unui număr de secții de vot în fiecare județ din țară, unde românii să poată vota pe parcursul a trei zile, cum prevede legea în vigoare pentru cetățenii români din diaspora.

„Am auzit destui români din țară nemulțumiți de această situație și cred că trebuie să reechilibrăm situația și să impunem și în țară posibilitatea să se poată vota pe același calendar ca și cel pentru românii din afară. Adică să modificăm legea electorală pentru a înființa un număr de secții de votare (câteva sau măcar una în fiecare județ) unde românii să poată vota trei zile sau câte zile se va stabili să se voteze în străinătate. În fond și în țară pot fi cazuri în care cetățeni care nu pot vota duminică ar putea să-și exprime votul vineri sau sâmbată. Împreună cu colegii mei din ALDE voi face o propunere legislativă în acest sens pe care o vom discuta și cu celelalte partide parlamentare. Cred că românii trebuie să aibă drepturi egale oriunde aleg ei să trăiască, muncească sau studieze”, a scris Tăriceanu, pe Facebook.

Liderul ALDE susține că e o discriminare pentru românii din țară că doar diaspora poate să voteze pe parcursul a trei zile.

„Am așteptat publicarea rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale pentru a avea consfințit inclusiv rezultatul din diaspora. Pentru că se impun câteva învățăminte/concluzii după acest rezultat. Întâi, sunt mulțumit că soluția pe care ALDE a propus-o pentru a îmbunătăți condițiile de votare în străinătate, votul prelungit pe durata a trei zile, a funcționat. Românii din diaspora au putut vota în condiții bune, fără cozi și nervi. Dar nu pot să nu reiau acum ce am spus și am susținut și în vară când am discutat proiectul de lege în Parlament: soluția ALDE a fost implementată doar parțial, creând astfel o discriminare pozitivă a românilor care trăiesc, muncesc sau studiază în străinătate”, a subliniat Tăriceanu.

Legea electorală a fost modificată anul acesta, astfel încât la alegerile prezidențiale românii din străinătate au putut vota încă din turul întâi pe parcursul a trei zile.

Redactare G.M.

Articolul precedentAi nevoie de alarma ceasului dimineața? Ce fel de om ești în funcție de asta
Articolul următorVIDEO | Scene halucinante: Antrenorul echipei lui Valentin Dragnea, fost căpitan la Steaua, ridicat de mascați de pe teren