Primăria Municipiului Oltenița a ȋncheiat un protocol de colaborare cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” (INSMC), Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii De Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN) pentru implementarea unui proiect ȋn cadrul căruia femeile din localitate pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV.

Femeile din Oltenița, incluzându-le pe cele din grupuri vulnerabile, vor beneficia de screening gratuit (Test Babeș Papanicolau – 24-29 ani si HPV 30-64 ani) cu scopul depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin, prin Unitatea Mobila de Screening, atunci când se va planifica vizita acesteia in localitate dar si ȋn centrele județene de recoltare ȋnscrise ȋn program, oricȃnd pe parcursul anului.

Persoanele interesate să se ȋnscrie ȋn program se pot adresa Direcției de Asistență Socială din Oltenița.

“Sănătatea locuitorilor Municipiului Oltenița reprezintă un punct foarte important pe agenda noastră. De aceea, suntem oricând deschiși pentru colaborări cu instituții de prestigiu la nivel național, precum Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu și ONGurile partenere ale proiectului SCCUT, proiect dedicat in mod special femeilor din comunitatea noastră, dar cu implicații asupra tuturor cetățenilor. Știm cu toții că o femeie sănătoasă este o femeie care își păstrează familia fericită!”, a declarat primarul municipiului Oltenița, Costinel Milescu.

„Deşi prevenţia este esenţială ȋn cazul cancerului de col uterin, doar 17,6% dintre femeile din Romȃnia au efectuat măcar o dată un test Babeş-Papanicolau. Din păcate, statisticile ne arata o incidență foarte mare a acestui tip de cancer, care ne plasează pe locul trei în UE. Prin proiectul SCCUT şi semnarea acestui protocol de colaborare, facem un pas important către informarea femeilor cu privire la importanţa controlului medical şi a depistării precoce a afecțiunilor ginecologice.”, a declarat Mihaela Geoană, pre;edinte Fundația Renașterea.

Sursa: Realitatea de Calarasi

Articolul precedentÎncepe distribuirea pastilelor cu IOD. Cui vor fi administrate și cum ajung la populație
Articolul următorPrimul camion cu ajutor umanitar direct către Odesa a plecat azi din inițiativa AQUA Carpatica