Răzvan Culea, Andrada Lazăr și Mihai Manciu, trei tineri din Județul Călărași, fac parte din echipa EFdeN, reprezentanta României la Solar Decathlon, cea mai importantă competiție internațională de case solare ce are loc în această perioadă în Dubai.

România concurează alături de alte 14 echipe din 11 ţări şi 4 continente, printre care se numără Olanda, SUA, Australia şi ţări din Orientul Mijlociu.

Competiţia presupune proiectarea şi construirea unor case solare, inteligente şi prietenoase cu mediul care să se adapteze condiţiilor climatice din Orientul Mijlociu.

Ediţia de anul acesta se desfăşoară în perioada 29 octombrie – 29 noiembrie, în Dubai, toate cele 15 case putând fi vizitate de cei interesați până pe 29 noiembrie.

Cine sunt cei trei călărășeni

Absolvent al Colegiul National „Barbu Stirbei” Călărași, profilul Matematică – Informatică, Răzvan are 23 de ani și este pasionat de antreprenoriat, acum masterand la Facultatea de Inginerie a Instalațiilor, din cadrul Universității Tehnice de Construcții București.

Răzvan este membru în departamentului de Instalații Mecanice, în cadrul proiectului EFdeN. El transmite un mesaj încurajator tinerilor călărășeni.

„Încearcă să profiți de fiecare oportunitate pe care o primești. Ai eșuat? Continuă! Vei deveni din ce în ce mai bun. Dezvoltă-ți calități cât mai diverse ce te vor ajuta în drumul tău către cea mai buna versiune a ta. Fă lucrurile astăzi, mâine se poate să fie prea târziu.”

Andrada are 24 de ani și este acum studentă la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, iar în echipă este membru în departamentul de Arhitectură.

Andrada, o fire practică, a absolvit Liceul Teoretic „Neagoe Basarab” Oltenița, profilul Matematică – Informatică. Andrada vorbeşte cu emoţie despre formarea ei din timpul liceului şi mândria de a reprezenta ţara şi judeţul Călărași.

Am pornit încet la drum, din Oltenița, am început să mă remarc încă din clasele mici prin ceva ce îmi plăcea să practic, tenisul de masă. Cu antrenament am ajuns ușor, ușor până la faza națională, reprezentând județul Călărași.

Lucrul acesta m-a umplut de mândrie și de recunoștință față de toți oamenii minunați care au luat parte la aceasta dezvoltare a mea: familie, profesori, oameni dragi.

Acum sunt de 100 ori mai mândră și de 1000 de ori mai recunoscătoare deoarece, împreună cu colegii mei, vom reprezenta nu doar județele din care provenim, ci România la cea mai importantă competiție de case solare și eficiente energetic.”

Mihai este și el absolvent al Colegiului National „Barbu Stirbei” Călărași, are 22 de ani și este coordonatorul departamentului de Electrice și Automatizări în cadrul proiectului EFdeN. Mihai este acum student al Universității Politehnică București, Facultatea de Inginerie Electrică.

„Am învățat să nu mai caut scurtăturile, ci să o iau pe drumul cu cele mai multe obstacole, m-am dezvoltat într-un mod accelerat și am avut oportunitatea de a mă perfecționa pe mai multe domenii. Proiectul EFdeN m-a împins spre a-mi învinge fricile și a-mi depăși limitele.“, mărturisește Mihai despre experiența EFdeN.

În doar 14 zile, echipa EFdeN, formată din 33 de studenți de la 4 universități, a asamblat prototipul EFdeN Signature în Dubai, fiind printre primele echipe care au finalizat casa în etapa premergătoare competiţiei.

În perioada 18 – 28 noiembrie, cele 15 echipe finaliste vor concura în probele monitorizate şi jurizate.

Probele monitorizate reprezintă 40% din punctajul final al competiţiei şi presupun testarea casei din punct de vedere al eficienţei energetice, condiţiilor de confort şi funcţionalității, în timp ce probele jurizate reprezintă susţinerea şi argumentarea proiectului în faţa unui juriu internaţional format din specialişti din fiecare domeniu.

De asemenea, casele pot fi vizitate zilnic, pe situl competiţiei, prin înregistrare pe website-ul competiției.

Echipa EFdeN a lansat campania Susţine Inovaţia Românească, pentru susținerea membrilor echipei pe durata competiției, în Dubai. Cei dornici să susțină inovația pot afla mai multe detalii despre campanie pe website-ul EFdeN.

Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile din lume și a luat naștere în 2002 în Statele Unite ale Americii. În 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediția Madrid), iar în 2014 echipa EFdeN a participat la ediția Versailles.

Casa participantă la ediția din 2014 este acum Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort, în București. Până în prezent, echipa EFdeN a câștigat peste 30 de premii naționale și internaționale, la Solar Decathlon și alte competiții.

EFdeN este singurul ONG din România care dezvoltă locuințe solare cu scop educațional și de cercetare, alături de produse sustenabile și module educaționale atât pentru studenți, specialiști, cât și pentru publicul larg. Proiectul de voluntariat funcționează pe bază de parteneriate strategice și sponsorizări.

Membrii echipei sunt studenți de la Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Universitatea Politehnică București și Universitatea București.

 

Articolul precedent3 proiecte depuse de Primăria Călărași la ADR, admise la finanțare
Articolul următor481 de sancțiuni, în valoare de 132.000 lei, aplicate de polițiștii călărășeni