A fost ultima dezbatere prezidenţială pentru alegerile din 3 noiembrie dintre preşedintele în exerciţiu, Donald Trump şi contracandidatul său, fostul vicepreşedinte SUA Joe Biden. Regulile au fost mult mai stricte din punctul de vedere al luărilor de cuvânt. Astfel, Comisia Prezidenţială pentru Dezbateri a avut un buton de la care a pornit sau a oprit microfonul candidaţilor conform protocolului stabilit, însă acest buton nu a fost folosit. S-au luat în dezbatere şase mari teme, a 15 minute fiecare. 

Preşedintele american, Donald Trump, şi rivalul său democrat, Joe Biden, s-au reîntâlnit joi seară la Nashville (statul Tennessee) pentru ultima lor dezbatere televizată, cu 12 zile înainte de scrutin, transmite AFP.

Cei doi candidaţi – cravată roşie pentru Donald Trump, cravată albastră pentru Joe Biden – s-au salutat cu un mic gest la sosirea pe scenă, dar păstrând distanţa, relatează Agerpres.

Spre deosebire de precedentele alegeri prezidenţiale, anul acesta vor fi numai două dezbateri, preşedintele în exerciţiu refuzând o dezbatere virtuală la 15 octombrie – un format propus pentru a evita riscul de contaminare după ce fusese diagnosticat pozitiv la coronavirus.

Preşedintele american, Donald Trump, l-a invitat pe adversarul său democrat, Joe Biden, în cursul ultimei dezbateri înainte de scrutinul de la 3 noiembrie, să ofere explicaţii în legătură cu gravele acuzaţii de corupţie vehiculate de mai mult timp, potrivit EFE.

„Nu am primit niciodată bani de la Rusia. Nu primesc bani de la Rusia”, a declarat preşedintele republican, adăugând însă că familia lui Biden a fost îmbogăţită de oligarhi ruşi.

„Nu este altcineva mai dur cu Rusia decât mine”, a spus Donald Trump, amintind că, în timpul preşedinţiei sale, a convins ţările din NATO să contribuie cu mai multe fonduri „pentru a se apăra de Rusia”.

„Pe voi v-au plătit cu mulţi bani şi probabil încă mai fac asta”, l-a acuzat Donald Trump pe adversarul său.

Joe Biden i-a răspuns că nu a primit niciodată bani din partea unei ţări străine. „Niciodată în viaţa mea nu am primit niciun cent din vreo sursă străină”, s-a apărat el.

Donald Trump a denunţat din nou în ultimele săptămâni afacerile lui Hunter Biden în Ucraina şi în China, în perioada în care tatăl său, Joe, era vicepreşedintele lui Barack Obama (2009-2017).

„Nu am lua niciun cent” de la vreo sursă străină, i-a replicat Joe Biden.

Acesta a contraatacat reproşându-i preşedintelui republican că nu a acceptat niciodată să facă publice declaraţiile de impozit. „Ce ascundeţi?”, l-a întrebat Joe Biden.

„Mi-am plătit în avans impozitele, am plătit zeci de milioane de dolari”, a răspuns Donald Trump, în pofida refuzului sistematic de-a lungul anilor de a-şi publica declaraţiile fiscale.

Recent, cotidianul New York Times a dezvăluit că el a plătit numai 750 de dolari impozit pe venit în anul în care a fost ales preşedinte.

„IRS (Internal Revenue Service, autoritatea fiscală din SUA) mă tratează îngrozitor. Sunt tratat foarte rău de către IRS, într-un mod foarte nedrept”, a insistat Donald Trump.

„Dacă voi fi ales”, Moscova, Beijingul şi Teheranul vor plăti pentru ingerinţele lor în alegerile americane, a afirmat joi seară candidatul democrat, Joe Biden, în cursul ultimei dezbateri prezidenţiale, la Nashville, în Tennessee, scriu AFP şi Reuters.

„Am spus clar că indiferent de ţară, oricare ar fi, dacă interferează în alegerile americane, va plăti un preţ. Ele vor plăti un preţ, este extrem de clar. Aceste alegeri vor fi ultimele la care Rusia a participat. China a fost implicată într-o oarecare măsură, iar acum aflăm că Iranul este implicat. Va plăti un preţ, dacă voi fi ales, oricine interferează cu suveranitatea americană”, a spus fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama.

Donald Trump şi Joe Biden s-au înfruntat pe tema gestionării pandemiei de COVID-19, joi seară, în deschiderea ultimului lor duel televizat, la Nashville, cu 12 zile înainte de scrutin, potrivit AFP şi Reuters.

„Cineva responsabil de atâţia morţi nu poate rămâne preşedintele Statelor Unite ale Americii”, a declarat Joe Biden, acuzându-l pe preşedintele american că „în continuare nu are plan” pentru a gestiona pandemia de COVID-19.

Candidatul democrat a prezis „o iarnă sumbră” pentru ţara cea mai îndoliată din lume, cu peste 220.000 de decese cauzate de coronavirus.

„Îl vom combate cu fermitate”, a spus preşedintele republican, sosit fără mască pe scenă, la trei săptămâni după ce a fost diagnosticat pozitiv la coronavirus.

El a vorbit despre spitalizarea şi vindecarea sa, susţinând din nou că este „imunizat”.

„Avem un vaccin care vine, este gata, va fi anunţat în următoarele săptămâni”, a mai spus el, arătându-se însă evaziv în privinţa calendarului. 
 

Sursa: Realitatea de Diaspora

Articolul precedentDezvăluirea care aruncă în aer fotbalul românesc! Manevra prin care în fiecare an dispar cel puțin 400.000 de euro din vistieria FRF
Articolul următorNoi angajări în sănătate. 200 de medici rezidenți vor putea fi angajați fără concurs