26963537 - big hog breeding pig farm

În data de 5 septembrie a.c. a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane în exploatația comercială deținută de SC Ilya Agro SRL din localitatea Floroaica, comuna Vâlcelele, județul Călărași. Exploatația de porci este fermă comercială de reproducție, creștere și îngrășare suine, în care sunt deținuți până la 5.000 porci.

DSVSA Călărași, prin serviciile de specialitate, a intervenit în regim de urgență de la data când s-a suspicionat boala pe cazurile notificate de administratorul complexului de porci și, în baza rezultatului privind diagnosticul pestei porcine africane, fiind recoltate probe sub control oficial, cu rezultat pozitiv pentru pesta porcină africană.

Până la confirmarea bolii, exploatația a fost plasată sub supraveghere oficială și aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.

În data de 06.09.2019, Centrul Local de Combatere a Bolilor Județean Călărași s-a reunit în ședința extraordinară și, în urmă dezbateriilor, prin majoritate de voturi, a fost aprobat, prin Hotărâre a Instituției Prefectului Județean Călărași, planul de măsuri de combatere a Pestei Porcine Africane (PPA) în exploatația de suine administrată de SC Ilya Agro SRL.

Controlul și combaterea bolii, inclusiv măsura de ucidere și ecarisare prin metodă alternativă de îngropare, va fi zilnic efectuată sub supraveghere sanitară veterinară oficială, cu aplicarea întocmai a măsurilor stabilite prin planul de combatere a bolii și a prevederilor stabilite prin manualul operațional de intervenție în pesta porcină africană.

DSVSA Călărași ține să informeze populația sub aspectul măsurii de ecarisare prin îngropare că această este o metodă admisă de legislația în vigoare în caz de epizootii și în baza acordului prin studiul hidrogeologic realizat de instituțiile abilitate, în scopul aplicării cât mai rapide a măsurilor de combatere a bolilor, măsură prevăzută de art 4 din OG 24 din 2016.

Pesta porcină africană este o epizootie de mare difuzibilitate, care afectează doar porcul domestic și mistrețul.

Pesta porcină africană nu se transmite la om, însă omul poate fi un vector indirect al transmiterii bolii, acest virus având impact social cât și economic.

Până la stingerea oficială a bolii pe teritoriul localităților: Floroaica, Vâlcelele, Dragoș Vodă, Bogdan, Socoalele, Vlad Țepeș, Mihai Viteazu, Independența, Visinii este interzisă mișcarea suinelor, produselor și subproduselor provenite de la acestea, a gunoiului de grajd.

Mișcarea animalelor din celelate specii va fi efectuată doar cu acordul DSVSA Călărași în baza notificării medicului veterinar de liberă practică de la nivelul localității.

Articolul precedentDunărea Călărași câștigă primele 3 puncte la ultima clasată, Snagov
Articolul următor70 de șoferi au fost lăsați fără permis de polițiști săptămâna trecută