Pericol uriaș pentru întreaga omenire! Gripa aviară a ajuns în noi colţuri ale globului. Mai mult, au fost descoperite focare pentru prima dată la unele păsări sălbatice. În România, de la începutul anului, peste două sute de mii de păsări au fost ucise din cauza acestui virus. 

Trei focare de gripă aviară au fost confirmate la fermele celui mai mare crescător din țară, aflate la Codlea, în județul Brașov.În total 220 de mii de curcani au fost uciși.

Autoritățile române au informat Comisia Europeană și țările vecine din afara spațiului comunitar – Serbia, Republica Moldova și Ucraina – despre focarele de gripă aviară apărute la noi.

„Focarele acestea nu sunt de ieri, de azi, măsurile pe care le-am luat au fost la locul lor și pentru virusul ăsta atât de nenorocit. Pregătesc măsuri suplimentare pentru a face față situației grave în care ne aflăm, fiind înconjurați de boli”, a spus Petre Daea.

Fermierii trag astfel un semnal de alarmă și spun că din acest motiv, dar si din cauza costurilor de producție, ouale se vor scumpi cu înca 15%.

Medicii veterinari şi experţii în boli avertizează că va fi o problemă la nivel mondial pe tot parcursul acestui an, după noile focare descoperite și la păsări sălbatice.

Virusul reprezintă o amenințare gravă la adresa aprovizionării cu alimente a lumii, iar oamenii riscă să rămână fără hrană. Zeci de milioane de găini la nivel mondial au fost sacrificate anul trecut. 

Articolul precedentMADR a lansat prima intervenție din Planul Strategic 2023-2027. SUMA uriașă alocată pentru acest program
Articolul următorMinisterul Mediului intervine în disputa cu Ucraina – ”Vom împiedica toate lucrările care pot afecta biodiversitatea şi ecosistemul Deltei Dunării”