Asigurarea RCA ascunde capcane și comori pe care puțini le cunosc. Te numeri printre ei?

Există lucruri care fac parte din viața noastră de zi cu zi, dar despre care știm foarte puține spre nimic. De pildă, telefonul mobil. Câți dintre noi știu cum funcționează el mai exact? Sau computerul. Sau detergentul de rufe.

Sau asigurarea RCA. 

RCA-ul este un rău necesar pentru orice posesor de autovehicul (incluzând aici și remorcile, dacă nu știai). Și îl tratăm ca atare: îl cumpărăm, că e obligatoriu, ne rugăm să n-avem nevoie de el niciodată și îl reînnoim când expiră. În rest, nici nu vrem să ne gândim ce este RCA-ul și cum funcționează el.

E de înțeles, dar asta nu înseamnă că e bine. RCA-ul ascunde câteva capcane, dar și câteva comori pe care un automobilist informat le poate gestiona în favoarea sa. Vom trece în revistă trei dintre ele.

  1. Pe baza asigurării RCA se poate obține o mașină la schimb.

    Dacă ești partea vătămată într-un accident auto, poți solicita o mașină la schimb pentru perioada în care mașina ta este în service. Automobilul de schimb se decontează între asiguratorul RCA al șoferului vinovat și firma de închirieri auto. Conform legii, calculul se face așa: pentru fiecare 4 ore de manoperă la mașina ta, ai dreptul la 24 de ore de mașină de înlocuire. Singura problemă (dacă-i putem spune așa) este că nu poți solicita o mașină mai „bengoasă” decât cea avariată. Se merge clasă pe clasă.

    1. Asigurarea RCA este obligatorie și dacă nu folosești mașina.

    Există la noi impresia – pe undeva justificată – că o mașină care stă pe loc nu are nevoie de asigurare. E o impresie greșită. Conform deciziei Curții Europene de Justiție, toate autovehiculele înmatriculate în UE trebuie asigurate RCA până în momentul radierii.

    Deci, dacă ai o Dacia 1100 ruginită în fundul curții sau în fața blocului, trebuie s-o asiguri chiar dacă motorul n-a mai pornit din 1985.

    Conform unei estimări, la începutul deceniului curent, în România existau circa două milioane de rable” parcate prin curți sau pe străzi. Multe au ajuns cotețe pentru găini, dar conform legislației europene și cotețele pentru găini trebuie asigurate RCA.

    Astăzi, chiar dacă prețurile pentru RCA au crescut foarte mult, poate exagerat, măcar poți să vezi cât te-ar costa asigurarea RCA în doar 60 de secunde.

    1. Constatul amiabil RCA se va putea face și de pe mobil.

    După ani de așteptări, Autoritatea de Supraveghere Fiscală (ASF) a modificat, în sfârșit, norma 20/2017 privind asigurările auto. Una dintre prevederile din noua formă a legii este cea privitoare la constatul amiabil în format electronic.

    Mai pe românește, dacă ești implicat într-un accident soldat doar cu pagube materiale, nu mai este nevoie să te duci la poliție să desenezi schema accidentului. Toată tărășenia se poate rezolva pe loc, de pe mobil, tabletă sau laptop, printr-o platformă online pe care urmează s-o dezvolte Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România. Informațiile se duc direct către firmele de asigurări.

    E de așteptat ca legea să intre în vigoare anul acesta, prin august sau septembrie. În Franța, de exemplu, aplicația pentru constatul amiabil RCA pe mobil a fost introdusă în urmă cu șase ani.

Articolul precedentRăzboi în Ucraina, ziua 146. Zelenski anunță pierderi masive pentru armata rusă
Articolul următorCum va fi vremea astăzi