Pe 30 ianuarie,comunitatea creștin ortodoxă din România îi sărbătorește pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Decapolitul și Ioan Gură de Aur.

Sfinții Trei Ierrahi este una dintre sărbătorile importante ale lunii ianuarie, motiv pentru care este notată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

La sate se obișnuiește că în această zi de sărbătoare închinată celor trei sfinți să se facă praznice de pomenire a morților din familiile credincioșilor, iar fetele tinere se roagă și țin post pentru a avea o căsnicie fericită. Tot tradiția populară mai spune că cine va lucra în această zi, nu-i va merge bine „in ale casei” și poate să orbească.

Pentru că cei Trei Ierarhi erau doctori vindecători de boli, se spune că în ziua în care sunt prăznuiți e bine să dăm de pomană o lumânare, pentru ca întreaga viață să ne fie luminată. În multe zone ale țării se face colivă şi oamenii merg la biserică. Nu în ultimul rând, fetele fac vrăji pentru a li se arăta ursitul, nu lucrează şi se mănâncă doar pâine şi sare.

Nu da nimic de împrumut azi, altfel vei aduce numai pagube în propria casă!

Cine vrea să aibă bucurii în acest an, trebuie să se împace cu toți oamenii certați de Sfinții Trei Ierarhi și să ajute un copil sărman care vrea să devină preot.

În ziua praznicului celor Trei Ierarhi, este bine ca rudele se reconcilieze dacă au avut dispute și neînțelegeri. Gospodinele nu trebuie să spele rufe sau să măture și nici să împrumute lucruri din casă.

Pentru spor şi pentru sănătate, în fiecare familie sunt sărbătorite persoanele care poartă numele sfinților Vasile, Grigorie și Ioan. La masa sărbătorească se consumă peşte şi fructe, simboluri ale unei vieţi duhovniceşti smerite.

Articolul precedentBilanț coronavirus 30 ianuarie: 19.668 de cazuri noi și 52 decese
Articolul următorMunicipiul Călărași a depășit rata de incidență de 10 la mia de locuitori