ANM a actualizat prognoza meteo și, potrivit estimărilor, marți va continua să plouă mai ales în vest și sud.

„Nu este neapărat un ciclon în sensul clasic al definiţiei. Vorbim de o structură pe verticală a atmosferei în partea de sud şi vest a ţării noastre, care favorizează instabilitatea atmosferică. Este ceea ce numim noi o instabilitate de masă. Nu sunt mari schimbări de la o zi la alta în structura presiunii, temperaturii, dar se menţin condiţii de instabilitate, favorizate de o masă ceva mai rece în zonele mai înalte, unde se dezvoltă aceşti nori. E foarte multă umezeală în aer, favorizată şi de ploile din ultima perioadă. Este un fenomen care se amplifică de la o zi la alta. 

Aş spune că pentru regiunile vestice, mai ales, ziua de mâine va avea un grad de instabilitate ceva mai ridicat. Este foarte posibil ca în zona Carpaţilor Occidentali să avem parte de mai multe astfel de evenimente. Ceea ce am văzut acum sunt fenomene foarte severe, dar pe arii foarte restrânse. E posibil să avem parte de ele, tot pe arii foarte restrânse, dar în mai multe localităţi. 

Există o probabilitate de 80% ca manifestările de vreme rea de azi să le avem şi mâine, mai ales pe vestul şi sudul ţării, în zonele deluroase. Şi 20% probabilitate să avem mai multe zone care s-ar încadra în cod portocaliu. Pentru că nu se schimbă mare lucru, ci doar avem şi o cantitate şi mai mare de umezeală în aer.

Aş mai vrea să adaug şi faptul că nicio altă zonă a ţării nu este scutită de probabilitatea apariţiei fenomenelor de instabilitate. Dar atenţia principală este asupra acestor zone cu grad ridicat de probabilitate”, a declarat meteorologul Florinela Georgescu.

Articolul precedentMinisterul Sănătății, anunț important pentru candidații care nu au ocupat un loc în rezidențiat
Articolul următorVIDEO S-a deschis circulația pe pasajul Drajna