În data de 17 august 2019, la Muzeul Municipal Călăraşi, a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură „Explozie de culoare”, cu lucrări semnate de artista Camelia Zrain. Vernisajul a fost şi pretextul unor discuţii despre Călăraşiul copilăriei fiecăruia dintre noi. 

Artista s-a născut la Călăraşi, unde şi-a făcut studiile elementare şi liceale. A urmat Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” Bucureşti. Căsătorită cu Abdulah Zrain, a trăit o vreme în Liban, iar din 1988 s-a stabilit în Suedia.

Pasionată de lectură şi de artă, şi-a descoperit talentul în arte plastice şi de câţiva ani realizează lucrări de o deosebită valoare artistică, cele mai multe sunt creaţii moderne, abstracte, cu încărcătură simbolică, de linii şi puncte, inspirate după expresionistul Vailij Kandinskij, a cărei admiratoare mărturiseşte că este.

Pe lângă aceste lucrări, la expoziţie au fost şi câteva în manieră clasică – tablouri după natură, personaje reprezentative, dar având acelaşi stil personal de abordare.

„M-am născut în Miraveda (n.r. – cartierul Mircea Vodă, municipiul Călăraşi), în frumoasa Românie. Încă de mic copil m-au inspirat muzele muzicii şi literaturii: cântam la mandolină, scriam poezie, citeam toate cărţile care îmi cădeau în mâini – şi nu au fost puţine! În clasa I, bibliotecara şcolii mă numea „micuţa mea cititoare”.

În timpul studiilor la IMF Bucureşti (n.r. – Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”) – Facultatea de Farmacie, mi-am întâlnit iubirea care, mai apoi, m-a dus în Valea Bekaa, în Liban. Era în plin război!

O altă religie. O altă cultură. În toamna lui 1988, m-am mutat în Suedia. Pictura m-a găsit acum câţiva ani, s-a descătuşat, ca o necesitate, din adâncul fiinţei mele. Marea mea sursă de inspiraţie a fost expresionistul Vasilij Kandinskij.

Şi, îi mulţumesc artistului Steven Taipale, care m-a învăţat bazele. Când mă gândesc înapoi, departe, în trecut, văd o fetiţă care desena, cu puţinul pe care îl avea, hârtie şi creioane colorate. Ochii mei erau una cu culorile, şi îmi aduc aminte că atunci am simţit flow pentru prima dată”, a declarat Camelia Zrain.

Articolul precedent5 noi voluntari s-au înscris în proiectul „Salvator din pasiune” la ISU Călărași
Articolul următorMâine, la Călărași, începe turneul de handbal masculin „Cupa Dunării”