NASA se pregătește să aducă pe pământ capsula Orion. Misiunea Artemis I este un real succes, transmit oamenii de știință.

După ce a vizitat Luna şi s-a aventurat mai departe în spaţiu decât orice navă spaţială dinaintea ei, capsula Orion a NASA urmează să aterizeze, astăzi în Oceanul Pacific, ultima etapă a misiunii Artemis 1 pentru agenţia spaţială americană. Capsula va intra în atmosfera Pământului cu o viteză de 40.000 km/h, şi va trebui să reziste la o căldură de 2.800°C. Amerizarea este programată în largul insulei mexicane Guadalupe.

Succesul acestei misiuni, care a durat puţin peste 25 de zile în total, este crucial pentru NASA, care a investit zeci de miliarde de dolari în programul american de întoarcere pe Lună, Artemis, al cărui scop este să se pregătească în viitor o vizită pe Marte. Primul zbor de testare fără astronaut la bord a fost până acum un real succes.

O navă a Marinei SUA, USS Portland, a fost prepoziţionată pentru operaţiunile de recuperare a capsulei. Nava spaţială va fi mai întâi încetinită de atmosfera Pământului, apoi de o serie de nu mai puţin de unsprezece paraşute, până când va ajunge la o viteză de aproximativ 30 km/h când loveşte apa. Odată aterizată, aceasta va fi lăsată în apă timp de două ore, mult mai mult decât dacă ar fi astronauţi la bord, pentru a colecta date.

În total, nava spaţială a călătorit peste 2,2 milioane de kilometri în spaţiu de la decolarea sa pe 16 noiembrie, în timpul primului zbor al noii mega-rachete a NASA, SLS. Orion a zburat pe lângă Lună la doar aproximativ 130 de kilometri de suprafaţa sa şi s-a aventurat până la mai mult de 430.000 de km de Terra.

Articolul precedentÎn Sao Paulo s-a deschis cea mai mare roată panoramică din America Latină
Articolul următorNoi reglementări în domeniul fondurilor europene. Procedurile de accesare vor fi mai simple, iar aplicațiile informatice sigure și ușor de accesat