Noi restricții aprobate de guvern în contextul valului 5 al pandemiei COVID-19 intră în vigoare de astăzi, 8 ianuarie. Cea mai importantă măsură vizează obligativitatea purtării măștii de protecție și în aer liber, nemaifiind permise măștile din pânză sau plastic, ci doar cele de tip medical sau FFP2.

Astfel, de  sâmbătă, cine merge într-un spațiu public purtând o mască textilă riscă să fie amendat cu până la 2500 de lei. 

„Este ca și cum nu ar avea mască”, declara ministrul de Interne, Lucian Bode, într-un interviu pentru un post de televiziune.

Guvernul a aprobat Hotărârea  privind prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe teritoriul României, începând cu 8 ianuarie, precum și măsurile care se aplică pe durata acesteia, în contextul valului 5 al pandemiei de COVID-9.

Magazinele și restaurantele pot rămâne în continuare deschise până la ora 22.00.

Vor exista limitări pentru activitatea restaurantelor, pentru spectacole sau evenimente sportive, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate.

La incidență COVID sub 1 la mia de locuitori, majoritatea activităților vor fi permise la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un test COVID negativ. La incidență peste 3 la mie, capacitatea va fi de 30%.

Purtarea măştii de tip medical sau FFP2 în toate spaţiile închise şi deschise.

FFP inseamna „piesă facială filtrantă” şi este un standard european pentru eficienţa măştii. Acest tip de mască filtrează cel puţin 94% din toţi aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2, precizează autorităţile. 

 

Articolul precedent1 milion de lei pentru instruirea șefilor la stat
Articolul următorTrafic restricționat pe Autostrada A2 București – Constanța