Liderii coaliției au căzut de acord asupra prețurilor la energie Discuțiile au durat ore bune, iar liderii coaliției au negociat la sânge toate variantele. În final, coaliția a stabilit ca românii de rând să plătească la fel. Însă cresc prețurile pentru marile companii.

Liderii coaliției de guvernare au ajuns, miercuri seară, la un acord privind plafonarea și compensarea preţurilor la energie electrică, potrivit Realitatea PLUS.

PLAFOANELE DE PREȚ LA ENERGIE STABILITE DE COALIȚIE

– 0,68 lei/kWh pentru consum sub 100 kWh lunar
– 0,80 lei/kWh pentru consum între 100-255 kWh lunar
– 1,30 lei/kWh pentru industria mare și consumatorii care depășesc 255 kWh lunar
– 1 leu/kWh pentru IMM-uri, instituții publice, lăcașuri de cult, producători de medicamentePentru marii consumatori, liderii coaliției au agreat ca prețul să fie 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus. Astfel, plafonul pentru IMM, industria alimentară, serviciile comunitare, farma va fi1 le /kWh, iar pentru marii consumatori economici tariful va fi de 1,3 lei/ kWh.

Înaintea ședinței liderilor coaliției de guvernare, Marcel Ciolacu a anunțat că va exista o ordonanţă de urgenţă ce va fi adoptată de Guvern, ce va reglementa aproximativ 80% din piaţă şi va exista un preţ maximal, dar unul care nu va fi plătit de către toată lumea.

„E vorba de o ordonanţă de urgenţă pe care urmează să o promoveze Guvernul cu modul de reglementare a aproximativ 80% din piaţă. Să existe un preţ maximal. Asta nu înseamnă că toată lumea va plăti acel preţ maximal. Rămân în continuare cele 0,68 şi 0,8, la IMM, industria alimentară şi în Parlament vom veni cu amendamente pe Legea 119 cu cele promise servicii de utilităţi publice, companii de apă, tramvaie, metrou. S-a uitat de biserici şi toate cultele religioase care îşi desfăşoară legal activitatea pe teritoriul României. Cei care au probleme medicale şi pe propria declaraţie să beneficieze, sunt aparatele de oxigen folosite, cazuri special sau familiile cu mai mult de trei copii, familii monoparentale care la fel, printr-o simplă declaraţie să intre aceste tarife reduse”, a explicat Marcel Ciolacu.

Articolul precedentRabla pentru electrocasnice, etapa a doua. Când începe și care sunt criteriile
Articolul următorExperimentul care arată alcoolemia dată de medicamente pentru tratarea durerilor de gât – VIDEO