Deputatul AUR Dan Tănasă condamnă decizia Guvernului de amânare cu un an a plăţii indemnizaţiei urmaşilor românilor expulzaţi din Nordul Ardealului în 1940.

În data de 18.12.2021 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă nr. 130/2021 prin care acordarea indemnizaţiilor copiilor urmaşi de refugiaţi şi plata acestor indemnizaţii s-a amânat pentru 1 ianuarie 2023, lăsând şi fără această mică compensare urmaşii familiilor care în 1940 au fugit din calea terorii horthyste, spune deputatul, potrivit unui comunicat de presă.

„Urmaşii românilor expulzaţi în 1940 din localităţile lor de baştină în urma Diktatului prin care Nord-Vestul Ardealului a revenit Ungariei reprezintă o categorie socială aparte, provenind din familii care au suferit teribil în faţa terorii horthyste, având singura vină că s-au născut români pe pământ românesc. Este aşadar inacceptabil ca tocmai această categorie să fie discriminată şi să sufere din nou din cauza unei ordonanţe care amână doar plata indemnizaţiilor urmaşilor românilor expulzaţi în 1940 nu şi a urmaşilor minoritarilor din România persecutaţi, întrebându-ne totodată care sunt priorităţile şi viziunea Executivului când se iau măsuri în sensul amânării sau reducerii indemnizaţiilor şi beneficiilor în mod discriminatoriu”, a declarat Dan Tănasă.

Deputatul AUR a apreciat că explicaţiile sterile ale Guvernuluicare încearcă să ofere o justificare pur financiară demonstrează doar intoleranţă şi ignoranţă. Pentru pensii speciale de ordinul zecilor de mii de lei observăm că există resurse, însă când vorbim de niste indemnizatii modeste se pare ca se ajunge la fundul sacului.

„Guvernul supune unei ruşini terbile urmaşii românilor expulzaţi din Ardealul de Nord în 1940 prin amânarea plăţii indemnizaţiilor timp de un an. Adresez un apel categoric pentru îndreptarea acestei discriminări, Executivul actual are datoria morală şi totodată atribuţiile fireşti în sensul protejării unor categorii sensibile, precum cea aflată în discuţie. Prin jertfa şi sângele vărsat de acei români iubitori de glie s-a clădit ţara noastră de azi, astfel că nu putem permite această insultă la adresa urmaşilor aflaţi încă în viaţă”, a mai afirmat deputatul Dan Tănasă.

Sursa: Realitatea din AUR

Articolul precedentProteste la Guvern, joi – Angajații din învățământ cer măriri salariale
Articolul următorLista cu antivirale orale eficiente la toate variantele COVID-19