Începe cea de-a X-a ediție a proiectului de leadership pentru mediu „ecOprovocarea”, la care vor participa și 2 licee din județul Călărași. Proiectul este organizat de Asociația ViitorPlus începând cu anul 2010 și face parte dintr-un program mai amplu, cu extindere la nivel național.

Pentru al X-lea an școlar consecutiv, proiectul de educație non-formală „ecOprovocarea” reîncepe în 5 licee din județele Călărași și Sălaj. Fiecare liceu este reprezentat de un club, alcătuit din 5 echipe de ecoambasadori.

Aceste echipe sunt formate din profesori, elevi coordonatori și voluntari, ei având rolul de a organiza activități de ocrotire a naturii, în categoriile de concurs: reciclare, plantare de arbori, igienizare, târguri de economie circulară și grădini multifuncționale.

Ecoambasadorii își vor motiva și implica prietenii, profesorii, colegii, comunitatea pentru a participa la activitățile de protejare a mediului și vor lua parte la ateliere educaționale non-formale, privind problemele mediului înconjurător și soluțiile pe care le pot implementa pentru diminuarea acestora.

La finalul fiecărei luni calendaristice, echipele trimit organizatorilor un raport de activitate și primesc puncte conform regulamentului.

Liceele din Călărași, implicate în proiect, în anul școlar 2019-2020, sunt: Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și Liceul „Danubius”. Ele concurează cu alte 3 licee din județul Sălaj: Colegiul Național „Silvania”, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” din Zalău și Liceu Tehnologic „Octavian Goga” din Jibou.

La finalul anului școlar 2019-2020, echipele de ecoambasadori cu cele mai bune rezultate vor primii premii totale în valoare de peste 40.000 lei, ce constau în locuri în Tabăra de leadership pentru mediu ecOprovocarea, organizată în vara anului viitor, și premii în bani.

„Ecoprovocarea sărbătorește 10 ani, iar în acest an aniversar ecOambasadorii vor avea o nouă provocare pentru comunitățile noastre – grădinile urbane – proiecte noi, inovative și menite să implice oamenii din comunitate, în activități diferite. Îmbunătățirea programului cu o nouă categorie de concurs: proiecte urbane – întărește dezvoltarea durabilă și importanța apropierii de natura în orașele Călărași și Zalău”, a spus Codruța Hodrea – Manager în relația cu comunitatea.

Câteva dintre rezultatele obținute de elevii și profesorii din județele Călărași și Sălaj, în cele 9 ediții anterioare:

  • 762 de ecoambasadori implicați;
  • Peste 41 000 de voluntari în activitățile de protecție a mediului;
  • 323.212 kilograme de deșeuri reciclate din 16 tipuri diferite de materiale;
  • 78.416 puieți plantați;
  • 4.091 de saci cu deșeuri colectați din natură;
  • 3.359 de evenimente educaționale organizate (campanii, târguri, marșuri).

Proiectul Cluburile „ecOprovocarea”, susținut de TenarisSilcotub, este unul dintre componentele Programului național ecOprovocarea, alături de: Concursul Național ecOprovocarea; Tabăra de leadership pentru mediu ecOprovocarea; Resurse pentru Profesori – materiale educaționale gratuite.

Articolul precedentDunărea l-a transferat pe George Tudoran de la Rapid
Articolul următorSenator Răducu Filipescu: Am scăpat de cel mai ruşinos şi incompetent Guvern al României din ultimii 30 de ani