Noi informații ies la iveală despre companiile austriece care activează în România. Gigantul Agrana face profit în Austria prin zahărul pe care îl produce în țara noastră. Potrivit unei anchete jurnalistice, banii ar fi încasați de Viena, pentru a nu plăti taxe și impozite în România. Mai mult, zahărul produs din sfecla de zahăr din România nu ajunge la români, ci în Austria, iar românii ar consuma zahăr produs în alte țări non-UE, făcut din trestie de zahăr.

Compania austriacă Agrana își trimite profitul făcut cu resursele din România în țară, pentru a evita obligativitățile financiare. Cert este că, în registrele contabile ale companiei apar neconcordanțe care ridică multe semne de întrebare. Mai mult decât atât, zahărul bun produs în țara noastră pleacă spre destinații favorabile, asta în timp ce de la raft noi cumpărăm produse slabe calitativ, relatează Realitatea PLUS. 

Informațiile oficiale arată că Austria ocupă locul doi în topul investitorilor străini din țara noastră. Una din marile companii este Agrana Zucker A.G. Firma ar fi pus în practică o ”schemă” ingenioasă în urma căreia România ar fi păgubită, potrivit gandul.ro.

Zahărul care ajunge noi ar fi, de fapt, zahăr importat din Mauritius sau din alte țări non-UE, mai exact un zahăr din trestie de zahăr din țări terțe UE. Asta în timp ce zahărul produs în România, din sfeclă de zahăr, ar ajunge la firma-mamă și, ulterior, exportat către alte destinații mai favorabile.Firma Agrana înregistrează anual peste 100.000 de tone de zahăr produs în țara noastră. Cu toate acestea, în anul 2021 cifra de afaceri a fost în jur de 675 milioane de lei.

Cifrele oficiale arată că un an compania este pe plus, în altul este pe minus.

Dacă ar fi să ne uităm pe datele financiare, în ultimul deceniu compania austrică ar fi înregistrat pierderi mai mari decât profitul.

Deși marfa este fabricată aici, firma nu declară încasările statului român. Dacă declară anul acesta, anul viitor îl ia înapoi. Acesta este sistemul prin care a reușit să fenteze statul român până acum. Și asta doar pentru a nu plăti cele 16 procente pe profit, relatează Realitatea PLUS.

Articolul precedentVouchere sociale decembrie. Când vor fi încărcate cardurile pentru alimente
Articolul următorAccident mortal pe Autostrada A2. Pieton lovit de mai multe mașini