Parlamentul European a aprobat, marți, o directivă prin care se instituie obligația unui port de încărcare comun pentru o gamă largă de dispozitive electronice vândute în UE.

Practic, această directivă va impune obligativitatea unui port de încărcare USB-C pentru o gamă largă de dispozitive electronice, indiferent de producător, relatează HotNwes.ro.

Astfel, noile norme se aplică unei game largi de dispozitive electronice, printre care se numără telefoanele mobile, tabletele și e-read-ere, aparatele fotografice digitale, consolele de jocuri video, căștile și difuzoarele portabile, mouse-urile și tastaturile fără fir, dar și sistemele portabile de navigație.

În plus, noile norme se vor aplica, de asemenea, tuturor laptopurilor după 40 de luni de la intrarea în vigoare a directivei.

„Este o zi mare pentru consumatori și o zi mare pentru mediu”, a declarat eurodeputatul maltez Alex Agius Saliba, raportorul textului care a obținut 602 de voturi pentru, 13 împotrivă și 8 abțineri.

Directiva urmărește să lase în mod sistematic consumatorului alegerea de a cumpăra un dispozitiv nou cu sau fără încărcător. Acest lucru va duce la reducerea volumului de deșeuri electronice asociate cu producția, transportul și eliminarea încărcătoarelor. Posibilitatea de a face obligatorie această vânzare separată va fi evaluată de Comisie la patru ani după intrarea în vigoare a directivei.

Noile norme trebuie puse în aplicare în termen de 24 de luni de la intrarea în vigoare a directivei pentru majoritatea dispozitivelor.

Proiectul a fost lansat în 2009 de Comisie, dar s-a confruntat mult cu rezistența industriei.

Articolul precedentZi liberă în România pentru toți elevii și profesorii
Articolul următorEduard Hellvig, ATAC voalat la Florian Coldea: „Știu de problemele generate de unii foști lucratori ai SRI”