Președintele Klaus Iohannis a criticat în termeni duri decizia Comisiei Europeane de a aloca fermierilor români despăgubiri de doar 10 milioane de euro, cea mai mică sumă din regiune. Șeful statului a invocat birocrația exagerată, care poate „pune sub semnul întrebării chiar buna credință a Comisiei Europene”.

„Situația se prezintă la modul următor: Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene. Comisia Europeană folosește o formulă de calcul fără să negocieze cu nimeni și acordă ajutoare.

E posibil să nu fi fost gândite profund.

E pe de altă parte foarte ciudat ca în aceste spețe să nu se negocieze nimic și să se utilizeze formule. Aceste probleme nu pot fi rezolvate contabilicește.  Comisia Europeană trebuia să țină cont de faptul că noi am făcut sacrificii uriașe pentru a înlesni exportul cerealelor din Ucraina.

E regretabil că astfel de abordări ultra birocratice pun sub semnul întrebării buna credință a Comisiei Europene,” a declarat Klaus Iohannis.

Reacția sefului statului a venit după ce fermierii români afectați de importurile de cereale ieftine din Ucraina au aflat că vor avea la dispoziție despăgubiri europene de numai 10 milioane de euro, în total, mai puțin și decât cei din Bulgaria

Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Dacian Cioloș, fost premier, dar și ministru al Agriculturii și comisar european pe același domeniu. Acesta a cerut demisia ministrului Agriculturii, Petre Daea, pentru modul în care România a negociat sprijinul destinat producătorilor români de cereale.

 

Articolul precedentIohannis a numit în funcție 76 de judecători și 25 de procurori
Articolul următorHagi: Jucători care refuză România! E prea mult pentru mine