Incursiune sau invazie în Ucraina? Declarația președintelui american a alertat deja Kievul. Joe Biden a avertizat Rusia în legătură cu acțiunile în Ucraina în discursul ținut la un an de la preluarea mandatului la Casa Albă. Președintele american crede că Putin va intra în Ucraina, însă a făcut o distincție între posibilele acțiuni ale lui Putin, ce îi vor aduce sancțiuni mai mici sau mai mari și un răspuns militar pe măsură. Potrivit presei americane, ucrainenii sunt în alertă, fiind „uluiți” după ce liderul de la Casa Albă a făcut o distincție clară între o posibilă incursiune și invazie a Rusiei și susțin că este ca o „undă verde pentru Putin” de a porni o acțiune împotriva Ucrainei.

Joe Biden a precizat că “Rusia va intra în Ucraina”, dar susține că NATO și SUA nu au nicio intenție de a răspunde pretențiilor lui Putin de a retrage din forțele de pe teritoriul fostelor țări comuniste, admise în Alianță după 1997. “Din contră, dacă el intră în Ucraina, noi luăm în calcul suplimentare trupelor din Polonia și România”, a spus Biden.

Joe Biden a avertizat că vor urma „un dezastru” și ”pierderi grele” pentru Rusia dacă va invada Ucraina, însă a sugerat că Vladimir Putin nu vrea un ”război la scară mare”.

„Va fi un dezastru pentru Rusia dacă va invada în continuare Ucraina”, a declarat președintele SUA în conferința de presă la un an de la preluarea mandatului de la Casa Albă.

Președintele american a avertizat Rusia în legătură cu pierderile grele dar și sancțiunile severe, fără precedent, asupra economiei ruse, în cazul invadării Ucrainei.

Invazie sau incursiune în Ucraina – De ce face Biden o distincție între acțiunile lui Putin

Joe Biden a anticipat miercuri o posibilă invazie sau o „incursiune minoră” a lui Putin în Ucraina, avertizând însă asupra sancțiunilor economice ce vor urma. Liderul de la Casa Albă a precizat că o „incursiune minoră” ar provoca însă un răspuns mai mic față de o invazie la scară largă a țării.

„Nu sunt sigur ce va face. Nu sunt atât de convins că știe ce vrea să facă, bănuiesc că va ataca, trebuie să facă ceva.Încearcă să își găsească locul în lume, între Occident și China”, a declarat Biden.

Anticiparea invaziei în Ucraina de care a vorbit Biden este prima recunoaștere de până acum a faptului că SUA se așteaptă la o mutare în acest sens a Rusiei după ce Putin a masat 100.000 de militari de-a lungul graniței cu Ucraina.

După ce a vorbit cu Putin de două ori luna trecută, Biden crede că omologul său rus înțelege bine sancțiunile economice posibile, notează CNN.

„Nu a văzut niciodată sancțiuni precum cele pe care le-am promis (lui Putin – n.red.)”, a avertizat Biden, adăugând că nivelul acestora va fi în funcție de cum va acționa Rusia.

„Există diferențe în ceea ce țările sunt dispuse să facă, în funcție de ceea ce se întâmplă. (…) Dacă forțele ruse trec granița ucigând ucraineni, asta schimbă totul”, a menționat președintele SUA, referindu-se probabil la viziunile diferite dintre aliații NATO.

„Una va fi dacă e vorba de o incursiune minoră și să ajungem să discutăm despre ce să se facă și ce nu, dar, dacă fac cu adevărat ceea ce sunt capabili să facă având trupele adunate la graniță, va fi un dezastru pentru Rusia dacă va invada Ucraina. Și aliații și partenerii noștri sunt gata de acțiune, cu pierderi grele pentru Rusia dar și sancțiuni fără precedent – „severe” pentru economia rusă”, a mai declarat Biden.

Kievul este „uluit” după declarațiile lui Joe Biden

În același timp, ucrainenii sunt extrem de îngrijorați după discursul lui Joe Biden. Un oficial ucrainean a declarat, potrivit CNN, că este „șocat că președintele american Biden face distincția între incursiune și invazie” și a sugerat că o incursiune minoră nu ar declanșa sancțiuni, ci o invazie.

Oficialul ucrainean a spus că nu a mai auzit niciodată vreo nuanță ca aceasta din partea administrației americane.

„Kievul este uluit. Acest lucru îi dă undă verde lui Putin să intre în Ucraina după bunul său plac”, a mai spus oficialul ucrainean, potrivit CNN.

Sursa: Realitatea de Diaspora

Articolul precedent Ministrul Muncii, anunțul momentului despre noua formulă pentru recalcularea pensiilor. Milioane de români sunt vizaţi
Articolul următorPeste 2 milioane de facturi la energie au fost corectate de furnizori