România ar putea rămâne fără medicamente generice. Este vorba despre acele medicamente foarte ieftine folosite în tratamentul bolilor cronice, iar avertismentul vine chiar de la producători. Totul din cauza costurilor de producție care s-au dublat în ultimii ani și a facturilor prea mari la energie și gaze. În lipsa acestor pastile, pacienții sunt nevoiți să caute înlocuitoare care, de cele mai multe ori, sunt de 3, chiar 4 ori mai scumpe. 

Potrivit producătorilor de medicamente, de pe piața de la noi au dispărut în ultimii ani 3.000 de tipuri de generice, multe dintre ele vitale pentru bolnavii cronici cu diferite patologii: cardiologie, diabet sau alte afecțiuni. Situația s-a agravat în ultimul an, iar costurile de producție s-au triplat.

„Poate cel mai cunoscut este un medicament pentru epilepsie. Costa 5 lei, nu se mai poate produce pentru ca producătorii nu își mai permit. Pacienții ajung să cumpere medicamente mai scumpe, să plătească mai mult. de asemnea și statul plătește mai mult pentru că dă mai mult pe un anumit medicament compensat”, spune Simona Cocoș, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Iar pacienții care nu își permit să plătească ajung să renunțe la tratament.

„Vă dau exemplul unui pacient care are o pensie de 1700-1800 de lei. Deci, ce e pe lista B nu pot să îi dau cu compensare suplimentară. Aș putea să îi dau un anticoagulant modern, dar pentru ăla ar plăti 172 de lei pentru un medicament, el având 7 medicamente pe rețeta compensată”, spune Daciana Toma, medic de familie.

„Avem două soluții. Ca pacient, să nu ne permitem să cumpărăm alte medicamente și atunci să renunțăm la tratament sau autoritățile să aducă acele medicamente care pleacă prin autorizații de nevoi speciale. Adică, să le cumpere de pe piața liberă de 3 sau 4 ori mai scump”, spune Radu Gănescu, președintele asociației COPAC.

Producătorii cer ajustarea prețului medicamentelor cu rata inflației și reducerea taxei clawback.

Ministrul Alexandru Rafila a declarat că, la nivelul Ministerului Sănătății există un grup de lucru referitor la stabilirea politicii de preț a medicamentelor.

Un studiu arată că 70% dintre pacienții români se tratează cu generice. Cu toate acestea, România are de patru ori mai puține medicamente generice decât Polonia, de două ori mai puține decât Cehia și de șase ori mai puține decât Germania.

Articolul precedentTemperaturi cu mult peste valorile normale, astăzi
Articolul următorScandal online pe un spot publicitar Kaufland. Acuzații de sexism, retailerul, nevoit să îl retragă și să își ceară scuze