Pe raza județului Călărași au fost declarate active focare PPA în exploatații nonprofesinale de suine din localitățile Perișoru și Ciocănești, și identificate cazuri de mistreți pozitivi în 11 fonduri de vânătoare.

Astfel, în contextul epidemiologic actual, având în vedere vârful de sezon al răspândirii virului PPA, DSVSA Călărași solicită deținătorilor de animale, în special suine, cât și a agenților economici agricoli, să ia măsuri urgente pentru:

– Prevenirea răspândirii virusului PPA prin mijloacele de transport;

– Eliminarea sursei virale reprezentată de carcasele mistreților morți.

Aceste măsuri se impun consecutiv analizei anchetelor epidemiologice a focarelor de PPA din ultima perioadă, zonele de restricții stabilite în raport cu localizarea focarelor PPA la porcul domestic fiind:

Zone de protecție pe rază de 3 km, în raport cu localizarea focarelor: Ciocănești, Perisoru

Zona de supraveghere pe rază de 10 km, care include și raza de 3 km, în raport cu localizarea focarelor: Bogata, Rasa, Gălățui, Alexandru Odobescu, Boșneagu, Dorobanțu, Vărăști și Tudor Vladimirescu, Ștefan Cel Mare, Constantin Brâncoveanu, Drajna Nouă.

Atenție! În aceste localități este interzisă circulația suinelor, a produselor și subproduselor provenite de la acestea, a gunoiului de grajd.

În conformitate cu prevederile Directivei 2002/60 CE și a prevederilor Hotărârii CNSSU nr 3/01.08.2018, modificată cu Decizia nr 3/04.12.2018, sunt stabilite „ZONELE AFECTATE” la nivelul fondurilor cinegetice, formate din localitățile U.A.T. cuprinse în rază:

  • Fond vânătoare 49 Fetești Baltă Borcea;
  • Fond vânătoare 48 Fermecatu Balta Borcea;
  • Fond vânătoare 47 Pietroiu Balta Borcea;
  • Fond vânătoare 46 Roseți Balta Roseți;
  • Fond de vânătoare 8 Perișoru;
  • Fond de vânătoare 18 Bazarghideanu;
  • Fond de vânătoare 31 Ciornuleasa;
  • Fond vânătoare 42 Chiselet;
  • Fond vânătoare 39 Greaca;
  • Fond de vânătoare 41 Oltenița;
  • Fond vânătoare 43 Boianu.

Tuturor societăților comerciale agricole le revine obligația de a efectua operațiuni DDD asupra tuturor mașinilor agricole, combine, tractoare, vehicule hipo la ieșirea de pe terenurile agricole (cereale, legume etc) / tarlale, cu deținerea de echipamente DDD (atomizor, vermorel) și deținerea în format scris (registru) a datei efectuării acțiunii și factură comercială pentru substanțele DDD utilizate.

În cazul în care pe terenurile agricole sunt identificate carcase de mistreți, chiar în stare de putrefacție, se va notifica în timp optim DSVSA Călărași.

DSVSA Călărași atenționează crescătorii de suine asupra respectării prevederilor Ordinului ANSVSA nr 20/2018 privind deținerea în gospodăriile populației a unui număr limitat de suine, cu respectarea condițiilor de biosecuritate, astfel:

– Până 5 capete suine la îngrășat doar pentru consum familial;

– Până la 20 capete suine și peste 20 capete suine, proprietarului îi revine obligația declarării activității și înregistrarea sanitară veterinară la DSVSA Călărași.

Obligatoriu, suinele deținute vor fi identificate prin crotaliere și declarate la medicul veterinar de liberă practică din localitate și la Primărie pentru înregistrarea la Registrul Agricol.

PENTRU ORICE SUSPICIUNE DE BOALĂ TREBUIE ANUNȚAT IMEDIAT MEDICULUI VETERINAR DE LIBERĂ PRACTICĂ CONCESIONAR SAU DSVSA CĂLĂRAȘI

Articolul precedent48 de șoferi au rămas fără permis săptămâna trecută
Articolul următor9 persoane au fost reținute pentru trafic de droguri