NASA a lansat miercuri cea mai puternică rachetă construită vreodată în călătoria sa spre Lună, într-o spectaculoasă explozie de lumină care a marcat începutul noului program emblematic al agenției spațiale, Artemis.

Orion, capsula care nu are nici un astronaut la bord, se află acum pe orbită. Astfel, Artemis I începe un nou capitol în explorarea lunară umană.

Artemis este noul program-far al NASA, care va permite oamenilor să revină pe Lună şi care vizează, totodată, trimiterea primei femei şi a primei persoane de culoare pe satelitul natural al Pământului.

La puţin peste 7 minute de la decolare, Artemis 1 călătorea cu mai mult de 12.000 de mile pe oră. Pentru prima dată, racheta Nasa SLS şi Nasa Orion zboară împreună.La cinci minute de la decolare, NASA a numit ascensiunea rachetei „cea mai puternică din lume”.

Înainte de lansare, o nouă scurgere a apărut în timp ce NASA a alimentat, marţi, racheta lunară pentru o lansare la miezul nopţii, a treia încercare de a plasa o capsulă goală în jurul Lunii pentru prima dată în 50 de ani.

Articolul precedentCeaţa reduce vizibilitatea pe Autostrada București – Constanța
Articolul următorOrganizatorii festivalului UNTOLD anunță că vor scoate la vânzare alte 10.000 de abonamente