Navigatorii români  sunt protejați prin contractul colectiv de muncă după ce, recent, au intrat în vigoare noile criterii de recrutare și plasare pentru navigatorii care lucrează pe nave maritime, conform Convenției MLC 2006.

 Potrivit Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), convenția muncii din domeniul maritim – MLC 2006 – ratificată de România încă din anul 2015, a fost implementată după șapte ani prin OUG 50/2022.

De acum condițiile de angajare, de muncă și viață ale navigatorilor români sunt garantate de România/Ministerul Transporturilor/ Autoritatea Navală Română și conțin toate elementele de protecție stabilite de negocierile colective la nivel Internațional dintre Asociația companiilor angajatoare și Organizația reprezentativă a navigatorilor. 

Astfel navigatorii maritimi, indiferent de navele pe care sunt angajați, sunt protejați la nivel minim standard prevazut în contractele colective de muncă pentru riscul de îmbolnăvire, riscul de accident, riscul de deces la bordul navelor, riscul de piraterie, de abandon și neplată a salariilor precum și a pierderilor pecuniare, riscul pierderii locului de muncă în caz de eșuare sau scufundare a navei, sunt protejați împotriva muncii forțate, au drepturile și obligațile din contractele individuale și contractele colective de muncă etc. iar familiile/ urmașii navigatorilor rămași în incapacitate de muncă din cauza accidentelor de muncă sau deceselor de la bord vor fi despăgubite.

„Prin acest act normativ deosebit de important și asteptat de mai bine de 7 ani de cei peste 30,000 de navigatori români și familiile lor,  România a intrat în rândul țărilor care aplică la standard internațional protecția navigatorilor români,” transmite Sildicatul Liber al Navigatorilor.

 

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentAtenție, șoferi! Trafic restricționat pe Autostrada București – Constanța
Articolul următorPensiile speciale ale foștilor aleși îi costă pe români 11,5 milioane de euro anul viitor – REVOLTĂTOR