Partidul Ecologist Român solicită o poziționare Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu asupra unui pericol care ține de siguranța națională: creșterea importurilor de produse alimentare pe care le putem produce în țară, în timp ce produsele naționale nu au loc pe rafturile supermarketurilor iar agricultura a rămas de subzistență.

”Se vorbește tot mai des despre dependența de importuri deși, România produce mai mult decât consumă, potrivit INS (la cereale, carne de oaie și capră și varză). Să nu uităm celebrul exemplu al importului de cocă congelată (produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi) deși la producția de grâu suntem în top la nivel european.

De nenumărate ori am susținut producătorii autohtoni și fermierii, agricultura fiind, totuși o activitate și un venit sigure pentru orice locuitor din mediul rural. Astăzi inclusiv țăranii români cumpără produse de bază din lanțurile de supermarketuri. După cum se știe, importăm inclusiv carne de porc. În urmă cu șapte ani, producția cărnii de porc acoperea peste 70% din necesarul de consum, astăzi România produce puțin peste 50%.

Ne întrebam ce plan are Guvernul pentru fermierii și micii producători autohtoni, cât și pentru modernizarea agriculturii românești. Am făcut numeroase solicitări privind mărirea subvențiilor pentru fermieri, așa cum sunt în Franța. Există vreun consens?

Am ajuns să importăm 70% din ceea ce consumăm și mai grav, exportămmaterii prime și importăm produse procesate în condițiile în care sunt tări în care se vorbește chiar de criza alimentelor.

Ce șanse reale există să păstrăm și să dezvoltăm România agricolă, domnule ministru?”, se spune în comunicatul remis presei de PER.

Sursa: Realitatea Ecologista

Articolul precedentAlexandru Rafila exclude închiderea școlilor în această perioadă
Articolul următorPrognoza meteo 1 februarie. Temperaturile urcă la 8 grade. Zonele afectate de ninsori și polei