Premierul Nicolae Ciucă a vizitat, luni, 14 februarie, CNE Cernavodă, în plin scandal al facturilor la energie.

Din delegaţia guvernamentală au făcut parte, Virgil Popescu, ministrul Energiei, Mircea Abrudean, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Attila György , secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Dan Cărbunaru, secretar de stat, purtător de cuvânt al Guvernului, George Agafiţei, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului.

Discuţiile s-au axat asupra rolului energiei nucleare în strategia energetică a României şi modul în care dezvoltarea programului nuclear românesc, prin proiectele de investiţii ale Nuclearelectrica, va contribui la securitatea energetică şi la tranziţia energetică către o economie curată.

„Având în vedere taxonomia recent aprobată de Comisia Europeana, care a acceptat energia nucleară ca fiind energie de tranziţie, Guvernul susţine proiectele de operaţionalizare a unităţilor 3 şi 4, cât şi retehnologizarea unităţii 1. Totodată, sprijinim accelerarea proiectelor de implementare a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni SMR, proiecte ce au fost agreate prin acordul interguvernamental România -SUA. Aceste proiecte vor contribui la independenta energetică a României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului şi reducere a emisiilor de dioxid de carbon”, a declarat  Nicolae Ciucă.

Conducerea S.N. Nuclearelectrica a prezentat  proiectele de investiții strategice în valoare estimată de 9 miliarde de euro, printre care: Retehnologizarea Unității 1, Proiectul Unităților 3 și 4, dezvoltarea reactoarelor modulare mici în cooperare cu NuScale, dar și proiecte suport pentru operarea curentă, cum este Instalația de Detritiere. Proiectele de investiții ale SNN vor contribui cu energie curată, fără emisii de CO2, la stabilitatea energetică a României, la dezvoltarea socio-economică locală și națională la dezvoltarea industriei nucleare și la formarea unei noi generații de specialiști.

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentMinisterul de Interne, mesaj de Valentine`s Day: „Uneori inima e precum ușa la 6 dimineața. Nu știe ce a lovit-o!”
Articolul următorIonuț Moșteanu: Aproximativ 400 de membri au plecat din USR după demisia lui Dacian Cioloș