Primăria Municipiului Călărași a depus, în data de 2 octombrie, în MySMIS – aplicație online creată de Ministerul Fondurilor Europene (MFE) pentru beneficiarii de fonduri europene, cererea de finanțare pentru proiectul „Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Călărași prin crearea unui spațiu urban multifuncțional în zona centrală a municipiului”.

Bugetul total al proiectului pentru care a fost depusă cererea de finanțare este de 36,346,757.34 lei, din care 726,935.14 lei (2 % din total buget proiect) contribuția proprie a municipiului Călărași.

Perimetrul în care este situat amplasamentul investiției concentrează sediile celor mai importante instituții publice, financiare, culturale și comerciale și prezintă o bună deservire cu spații publice prin existența unei rețele formată din grădini, squaruri și piețe conectate, parțial, prin zone pietonale.

Cu toate acestea, spațiul public nu este amenajat corespunzător, fiind în mare măsură degradat. Astfel, per ansamblu, zona nu este foarte atractiva pentru locuitori, fiind necesară reamenajarea și revitalizarea zonei pietonale.

Proiectul propune soluții moderne de share-space și pietonal, infrastructura necesară derulării tranzitului pietonilor și bicicliștilor între zonele de interes din zona centrală și a legăturii între liniile de circulație ale transportului public urban.

Durata de implementare este de 48 de luni.

Lucrările de intervenție propuse vor consta în: lucrări de infrastructură, construirea de fântâni, mărirea și diversificarea zonelor de spațiu verde prin amplasarea de jardiniere și gradene de sprijin (se vor planta specii autohtone și foarte bine adaptate la mediul climatic din zona câmpiei), trepte și rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilități, pergole, divers mobilier urban, iluminat ornamental, canalizații subterane pentru instalațiile noi cât și pentru rețelele de telefonie, cablu existente, amenajarea zonelor de ședere prin amplasarea de bănci inteligente (dotate cu prize USB, sisteme inteligente si autonome) etc.

În perimetrul proiectului vor fi amplasate o stație autonomă de tip bike-sharing și terminalul de închiriere care sunt independente din punct de vedere energetic, fiind echipate cu panou fotovoltaic care susține necesarul de consum de energie electrică propriu.

Stația autonomă de tip bike-sharing va fi pentru circa 30 de biciclete și va permite parcarea în siguranță a acestora precum și un confort ridicat pentru închiriere și returnare.

Prin toate intervențiile propuse se va obține îmbunătățirea calității vieții prin îmbogățirea amenajărilor peisagistice, prin crearea unui micro climat mai favorabil și a unui mediu mai calm și mai bine oxigenat.

Imaginea propusă, prin implementarea proiectului, pentru zona centrală a municipiului Călărași păstrează indicii urbanistice din vechea configurație, dar îmbunătățește esențial caracterul funcțional al zonei, definindu-l ca Centru social-cultural al municipiului Călărași.

Articolul precedentCJ Călărași | 1 milion de euro pentru instalațiile de nocturnă și de degivrare ale stadionului Dunării
Articolul următorPosesor de droguri, reținut de jandarmii călărășeni