Statele Unite se arată dispuse la discuții diplomatice cu Rusia, însă secretarul de stat american Anthony Blinken spune că, în acest moment, Moscova nu dă semne de disponibilitate să se angajeze în discuţii semnificative. Totodată, americanii cer o investigație amănunțită legată de utilizarea dronelor iranieine de către trupele Federației Ruse. 

 Armata rusă a lovit în centrul Ucrainei: regiunea Cerkasî a fost vizată de tirurile de rachete

Şeful Administraţiei Militare Regionale Cerkasi, Ihor Tabureţ, a anunţat că rușii au atacat regiunea, în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit agenției RBC, scrie Rador.

Înainte de bombardamente, în regiunea Cerkasi a fost activată o alertă de raid aerian. „În timpul unei alerte de raid aerian, inamicul a atacat regiunea Cerkasi. Informaţii despre consecințe – mai târziu. Serviciile de intervenţie sunt la faţa locului”, a scris acesta pe Telegram.

De asemenea, în sudul Ucrainei, sistemul de apărare antiaeriană din Odesa a fost declanșat în timpul unei alerte de raid aerian, în noaptea de vineri spre sâmbătă, transmit canale locale de Telegram. Locuitorii Odesei au fost îndemnaţi să rămână la adăpost. Deocamdată, nu există date suplimentare sau informaţii din partea autorităţilor.

„Toate indiciile arată că, departe de a fi dispus să se angajeze într-o diplomaţie semnificativă, preşedintele Putin continuă să împingă în direcţia opusă”, a declarat Blinken la o conferinţă de presă cu omologul său francez, Catherine Colonna.

„Luăm în considerare şi vom lua în considerare toate mijloacele de a avansa diplomaţia dacă vedem o deschidere pentru a o promova prin orice mijloace, bineînţeles că vom lua mereu în considerare acest lucru”, a spus el. În schimb, a adăugat el, Moscova ” îşi dublează şi triplează” agresiunea.

Rusia şi-a intensificat în această săptămână atacurile cu rachete şi drone asupra infrastructurii care asigură aprovizionarea cu energie şi apă. Ucraina şi Occidentul consideră că aceasta este o campanie de intimidare a civililor înaintea venirii iernii.

La începutul acestei luni, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat, într-un interviu, că Rusia este dispusă să se angajeze cu SUA sau cu Turcia în privinţa modalităţilor de a pune capăt războiului, aflat acum în a opta lună, dar că nu a primit încă nicio propunere serioasă de negociere.

Blinken şi alţi oficiali americani au spus în mod repetat că Moscova nu este interesată de un demers diplomatic serios.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a vorbit vineri cu omologul său rus, Serghei Şoigu. În prima conversaţie telefonică din luna mai, şeful Pentagonului a subliniat importanţa menţinerii liniilor de comunicaţie pe fondul războiului din Ucraina.

În declaraţiile televizate adresate Consiliului de Securitate, preşedintele Putin a anunţat sporirea puterile guvernatorilor regionali şi a ordonat crearea unui consiliu coordonator sub conducerea primului ministru Mihail Mişustin care să susţină „operaţiunea militară specială”, aşa cum numeşte liderul de la Kremlin invadarea Ucrainei.

SUA solicită o anchetă cu privire la dronele iraniene folosite de Rusia în Ucraina

Statele Unite au cerut vineri în Consiliul de Securitate o anchetă a ONU cu privire la acuzaţiile de utilizare de către Rusia a dronelor iraniene în războiul împotriva Ucrainei, informează dpa.

„ONU trebuie să investigheze orice încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi nu trebuie să permitem Rusiei sau altora să împiedice sau să ameninţe ONU în îndeplinirea responsabilităţilor sale mandatate”, a declarat adjunctul ambasadorului american, Richard Mills, la o reuniune a Consiliului de Securitate.

Anterior, Marea Britanie, Franţa şi Germania au transmis în scris ONU solicitări similare.

Articolul precedentPASTILA PENTRU SUFLET
Articolul următorTop destinații pentru toamna aceasta. Italia, Marea Britanie și Spania, preferate de români