Rețete de Paști 2023. Sărbătorile Pascale sunt un prilej de bucurie și de mese încărcate cu tot felul de bunătăți. În ziua de Paște nu pot lipsi friptura de miel sau celebrii cozonaci românești, însă pot fi încercate și alte rețete deosebite.

REȚETE DE PAȘTI – FRIPTURĂ DE MIEL LA CUPTOR
 
FRIPTURĂ DE MIEL LA CUPTOR – Ingrediente
Carne de miel, piper, boia dulce de ardei, untdelemn sau untură de porc, sare, 3-4 căței de usturoi, cartofi, salată verde, ceapă.
 
FRIPTURĂ DE MIEL LA CUPTOR – Mod de preparare
Carnea, neudată se pârleste la flacăăa, ca să se ardă firele de păr. Osul se sparge cu satârul în 2-3 locuri, că să se poată arde carnea în bucăți, când este friptă.
Carnea de miel scade mult la fript; cu osul își va păstra mai bine formă. Bucată de carne se așază într-o tavă sau cratiță potrivită cu mărimea ei pentru a nu rămîne loc liber în jur (altfel se va arde sosul), se presară cu un vârf de cuțit de piper și un vârf de cuțit de boia dulce de ardei (care se întinde cu mînă la suprafață), că să se rumeneasca frumos, apoi se unge bine cu untură de porc sau cu untdelemn.
Tava se introduce în cuptorul bine încins, unde se lasă circa 20 minute, până când se rumenește puțîn; apoi se presară cu puțînă sare fină și în cratiță se adaugă 3-4 linguri de apă. Din când în când, carnea se întoarce, că să se rumeneasca uniform, stropindu-se de fiecare dată cu sosul din tavă, care se completează cu apă cât este necesar că să nu se ardă. După ce s-a rumenit puțîn, carnea se acoperă, că să rămână mai suculentă.
Se frige în circa o ora și jumătate. Când este gata, se pun în sos 3-4 căței de usturoi, tăiați în felii și cu acest sos se stropește bine friptură; astfel, usturoiul aromeaza mai intens. Se servește cu salată de cartofi preparată cu ceapă, cu salată verde, cu cartofi prăjiți etc.
Cartofii se pot prăji chiar în grăsimea în care s-a fript carnea.
 
REȚETE DE PAȘTI – FRIGĂRUI MARINATE DE MIEL
 
FRIGĂRUI MARINATE DE MIEL – Ingrediente
1 kg carne macră de miel, 12 ciuperci de cultură, 4 cepe mici, 4 roșii țări, sare, piper după gust.
 
Pentru sos ai nevoie de: 1/2 ceașcă miere, 1/2 ceașcă suc lămâie, 4 lingurițe apă călduță, 1 linguriță unt topit, 1 fir de mentă proaspătă sau 1lingura mentă uscată.
FRIGĂRUI MARINATE DE MIEL – Mod de preparare
Tăi carnea în cuburi de 3/3 cm. Speli ciupercile și le tăi jumătăți. Roșiile le tăi în 6. Pui apoi bucățile de carne, ciupercile și cepele tăiate felii în sosul de miere, mentă și lămâie și le lași 20 de minute, la marinat.
Aranjezi frigăruile astfel: un cub de carne, 1 felie de roșie, 1 cub de carne, 1 jumătate de ciupercă, 1 cub de carne, 1 felie ceapă. Alternezi până când umpli frigăruia, apoi o treci prin sos. Din cantitățile date formezi 6 frigărui. Le așezi pe grătar și le stropești cu sos.
 
Sosul se pregătește astfel: amesteci mierea cu sucul de lămâie și apă și le încălzești la foc mic. Adaugi apoi mentă tocată, untul și amesteci bine.
 
REȚETE DE PAȘTI – DROBUL DE MIEL
 
De pe masă de Paști nu poate lipsi un drob de miel. În unele familii, există o rețetă păstrată cu sfințenie din moș-strămoși, trecută de la o generație la alta.
Dacă nu ai o astfel de rețeta de drob de miel, poți să-ți construiești propria tradiție. Ai aici rețete delicioase de drob de miel care să te inspire. Alege una dintre ele și fă-o rețeta de drob de miel tradițională a familiei tale.

 
DROB DE MIEL – Ingrediente 
organele de la un miel,
5-7 fire de ceapă verde,
4 fire de usturoi verde,
3-4 ouă,
1 legătură de pătrunjel,
1 legătură mărar,
1 prapure sau pesmet,
sare și piper,
2-3 ouă fierte, țări (opțional).
 
DROB DE MIEL – Mod de preparare

Se spală bine organele în apă rece. Se taie în bucăți de 3-5 cm, se curată de pielițe, cheaguri de sânge etc. Se lasă 10-15 minute în 3 părți apă și 1 parte oțet să iasă orice eventual miros. Se pun la fiert în apă rece (fără sare). Se ia spumă și se fierb circa 20-30 de minute.
Se aruncă apă.
Se lasă să se răcească puțîn (cât să le puteți lua cu mâna). Se dau organele fierte prin mașînă de tocat laolaltă cu toate ingredientele (fără ouă). Se gustă de sare și piper. Se pun ouăle bătute cu furculița și se amestecă bine. Arată că o pastă închegată, nu mai este sfărâmicioasa. Dacă cumva mai este sfărâmicioasa se poate pune smântână, 2-3 linguri sau, de ce nu, încă un ou.
Dacă nu aveți prapure se unge tava cu ulei și se tapetează cu pesmet. Prapurele se spală în câteva ape.
Dacă vi se pare prea multă grăsime puteți s-o înlăturați cu un cuțit sau pur și simplu cu mâna. Se pune prapurele pe fundul tăvii cu marginile în afară, se pune carnea, iar cu prapurele rămas în afară se acoperă.
Se dă la cuptor aproximativ 50 de minute până se rumenește frumos, în cuptorul preîncălzit la 350°F. Se lasă să se răcească și apoi se scoate din tavă. Se păstrează în frigider învelit în folie de plastic.
RULADA DE SPANAC – Ingrediente
300 gr spanac
300 gr crema brânză
2 linguri margarină
3 oua
1 praf copt
4 linguri faină
1 ardei gras roșu
RULADA DE SPANAC – Ingrediente
300 gr spanac
300 gr crema brânză
2 linguri margarină
3 oua
1 praf copt
4 linguri faină
1 ardei gras roșu
 
RULADA DE SPANAC – Mod de preparare 
Se bat albușurile spumă cu un praf de sare apoi se adaugă spanacul (eu am pus congelat, dacă aveți proaspăt trebuie fiert în prealabil) și gălbenușurile.
Se adaugă făînă și praful de copt, se amestecă bine și se toarnă conținutul într-o tavă tapetata cu hârtie de copt (dimensiuni tavă 32*35).
Se coace la foc mediu aproximativ 30 minute. Nu trebuie să se rumeneasca, se verifică cu o scobitoare pentru a vedea dacă s-a copt.
Se răstoarnă cu grijă pe o altă foaie de copt cu fața în jos.
Se rulează în hârtie și se lasă să se răcească așa.
Între timp se prepară crema: se freacă margarină cu crema de brânză, apoi se adaugă ardeii tăiați mărunt. Eu am avut de la congelator.
După ce s-a răcorit, se întinde iar foaia și se unge cu crema de brânză.
Se rulează din nou în hârtie și se da la rece cel puțîn o ora.
După ce s-a răcit se taie felii cu ajutorul unui cuțit foarte bine ascuțit.
Articolul precedentMagazinele Enel din judeţele Constanța, Tulcea, Călărași și Ialomița vor fi închise în intervalul vineri, 14 aprilie – luni, 17 aprilie 2023
Articolul următorVești proaste de la FMI: Prognoză de încetinire a economiei românești și o inflație de peste 10% în acest an